Trauma na zwangerschap of bevalling

In mijn praktijk komen regelmatig vrouwen die een trauma hebben overgehouden aan hun zwangerschap of bevalling. Vaak is dit een onderwerp waarover niet gesproken wordt, terwijl het wel een grote invloed kan hebben op je leven. 

Vrouwen houden regelmatig onder andere een trauma over aan de volgende gebeurtenissen:

 • traumaeen arts die niet respectvol met hen is omgegaan
 • een bevalling die (plotseling) niet voorspoedig verliep
 • een lange medische weg om een kindje te krijgen
 • miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Vaak krijgen vrouwen te horen dat ze blij mogen zijn dat ze nu een gezond kindje hebben en wordt daarmee de pijn, boosheid en het verdriet wat er is geweest ontkend. Terwijl juist die erkenning van wat je hebt meegemaakt zo belangrijk is. Hopelijk helpt het je om te weten dat je zeker niet de enige bent.

Symptomen van trauma

Mocht je trauma overgehouden hebben aan je zwangerschap of bevalling, dan herken je mogelijk meerdere van onderstaande symptomen (dit kan ook nog jaren later zo zijn):

 • altijd gespannen of alert zijn
 • bekkenklachten
 • vermoeidheid (en dan niet alleen door het gebrek aan slaap;) )
 • heftige emoties voelen (bijvoorbeeld, angst, woede, boosheid of verdriet) of juist helemaal niet
 • regelmatig terugdenken aan wat er gebeurd is, of beelden ervan zien

Door middel van lichaamsgerichte therapie en gesprek is het vaak mogelijk om dit te verwerken. Ik raak over de kleding aan (o.a. meestal de onderbuik, in ieder geval niet bij de geslachtsdelen) en alleen als dat voor jou oke is. Als aanraken van bijvoorbeeld je buik (nog) te heftig voelt, dan zijn er ook andere manieren waarmee we er samen mee aan de slag kunnen. 

Wil je graag meer weten, neem dan gerust contact op.

Posted in trauma | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Trauma na zwangerschap of bevalling

Zelfcompassie

Zelfcompassie is in feite het hebben van begrip oftewel compassie voor jezelf. 

Vaak kunnen we heel goed begrip voor de ander opbrengen, maar als onszelf iets vervelends overkomt, dan zijn we vaak hard voor onszelf. En daardoor wordt het nare gevoel als gevolg van wat we meemaken in feite alleen maar versterkt. 

Hoe meer compassie we voor onszelf kunnen opbrengen, hoe meer zelfvertrouwen we vaak krijgen. Dit komt doordat ons zelfvertrouwen dan minder afhankelijk wordt van vergelijking met hoe goed anderen iets doen. Als je weet dat je altijd op jezelf kunt bouwen op moeilijke momenten, dan is het veel makkelijker om met uitdagingen om te gaan, voor jezelf op te komen en om goed voor jezelf te zorgen. 

Wil je weten hoe het met jouw zelfcompassie gesteld is, dan kun je hier de test doen. 

Zelfcompassie vergroten

Zelfcompassie kun je zelf vergroten. Een mooi boek wat hierover gaat is het boek ‘Zelfcompassie‘ van Kristin Neff. Hieronder alvast een aantal tips waarmee je zelf aan de slag kunt:

-wat helpt jou om compassie te hebben voor jezelf? Hieronder een aantal suggesties die zouden kunnen helpen:

 • zelfcompassieje handen op je hart leggen en daar naartoe ademen
 • je hand op je buik leggen en daar naartoe ademen
 • even je handen op je eigen schouders leggen, alsof je jezelf een knuffel geeft
 • even met je handen over je beide armen wrijven

-verder kun je iets aardigs tegen jezelf zeggen. Kristin Neff geeft aan dat het slim is om hierbij 3 stappen aan te houden, een voorbeeld:

 • Mindfulness: Wat rot dat mij dit overkomt
 • Gedeelde menselijkheid: Ik ben niet de enige die dit overkomt (zodat je je niet alleen voelt)
 • Vriendelijkheid voor jezelf: Wat heb ik nu nodig? Wat helpt mij om me beter te voelen op dit moment?

-en als laatste kun je eens nagaan wat jij kunt doen om beter voor jezelf te zorgen in je dagelijks leven. Wat voedt jou? Waar word jij blij van? 

Heel veel succes! En wil je graag een beetje hulp, dan ben je van harte welkom. 

 

Posted in Algemeen, burnout, hooggevoeligheid, Pijnklachten, Psychosomatische klachten, Slaapproblemen, Vermoeidheid | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Zelfcompassie

Energetisch lichaamswerk

Binnen de behandelingen die ik geef, maak ik ook gebruik van energetisch lichaamswerk. Energetisch lichaamswerk bestaat eigenlijk uit een combinatie van technieken. Meestal gebruik ik enkele van deze technieken.

Energetisch lichaamswerk, de technieken 

 • lichaamswerkGronden: diverse oefeningen om je contact met de aarde te verstevigen, zodat je je steviger voelt en makkelijker kunt loslaten
 • Het lezen van de lichaamstaal. In een gesprek en in het aanraken kan ik aan het lichaam zien waar de emoties zijn opgeslagen in je lijf. Zodat we samen de juiste plekken kunnen helen.
 • Therapeutisch werken met aanraking (haptotherapie). Door middel van aanraking gaan voelen welke plekken in je lijf aandacht vragen/verdienen
 • Oefeningen in het voelen van basisveiligheid, ruimte, grenzen, individualiteit en (zelf)vertrouwen.
 • Ademoefeningen: zowel actieve (waarbij je je ademhaling stuurt) als passieve oefeningen (waarbij je je ademhaling volgt). 
 • Energetische oefeningen en aanraking

Door deze oefeningen en aanraking leer je om het contact met je lichaam te verdiepen. Hierdoor kun je beter voelen wie je echt bent en het geeft het inzichten. Daarnaast kom je daardoor meer in contact met je intuïtie,  talenten, eigenliefde en kracht.

Energetisch lichaamswerk combineer ik binnen de behandelingen vaak met haptonomie, craniosacraal ontspanning en healing touch. Al deze methodes zijn erop gericht om het contact met je lichaam te verbeteren en blokkades op te lossen.

Posted in Algemeen | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Energetisch lichaamswerk

Healing touch

Healing Touch is een combinatie van aanraken en healing. Het is in feite een vorm van energetische therapie waarbij ik met of zonder aanraking je klachten behandel. Het draagt onder andere bij aan het balanceren van het fysieke, emotionele, mentale en spirituele welzijn. En is vooral gericht op het activeren van je zelfhelend vermogen. Net zoals craniosacraal ontspanning dat doet, maar dan op een meer energetische manier.

Het is ooit ontwikkeld door een verpleegkundige die meer wilde doen voor het welzijn van haar patiënten. Zij heette Janet Mentgen.

Healing Touch, zo gaat het in zijn werk

healingTijdens de behandeling die ik geef, gebruik ik mijn handen om energetische blokkades op te sporen en die breng ik dan weer in beweging en maak ik schoon. Hierdoor wordt je zelfhelend vermogen gestimuleerd. Dit zorgt voor meer balans en ontspanning. Verder kunnen door het oplossen van de blokkades en de aanraking, gevoelens naar boven komen die te maken hebben met bepaalde gebeurtenissen in je leven. Dit kan soms emoties losmaken, waardoor je ze vervolgens los kunt laten.

Ook bij trauma en bij moeite met aanraken is dit een fijne methode, omdat ik niet perse hoef aan te raken.

Healing Touch is geschikt voor alle leeftijden en maakt vaak onderdeel uit van de behandeling die ik geef binnen de lichaamsgerichte therapie.

Meer weten?

Hier vind je twee filmpjes van wat het inhoudt en hoe een behandeling er ongeveer uit ziet:

filmpje 1
filmpje 2

Posted in Algemeen | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Healing touch

Tips bij faalangst voor ouders en leerkrachten

Faalangst komt heel vaak voor, zeker 1 op de 5 kinderen en jongeren hebben er last van. Kinderen met faalangst vragen meestal veel om bevestiging en krijgen dit ook vaak vanuit de omgeving. Meestal werkt deze bevestiging helaas niet of averechts, omdat een kind op die manier op zijn/haar omgeving gaat vertrouwen in plaats van op zichzelf. 

Er zijn een aantal handige tips die je als ouder of leerkracht kunt toepassen, die zeker verbetering kunnen geven.

Tips bij faalangst

 • Kinderen met faalangst zeggen vaak ‘maakt mij niet uit‘ of ‘weet ik niet‘. Dit is een manier om geen keuze te hoeven maken en dus ook niets ‘fout’ te zeggen. Als een kind dit doet, kun je antwoorden met ‘je mag toch kiezen’ of ‘denk nog maar even na en dan hoor ik het later wel’. Op deze manier gaan ze leren om toch te kiezen en dat hun mening er wel toe doet. Zijn kinderen nog heel jong, dan kan het soms helpen om 2 keuzes te geven en ze daaruit te laten kiezen.
 • Vaak vragen kinderen om oplossingen als ze ergens op vastlopen. Wat dan kan helpen, is om eerst begrip te tonen voor de emotie (zie ook tip 1 bij de tips voor meer zelfvertrouwen, hoe je dat het beste kunt doen). Vervolgens kun je vragen ‘hoe wil jij het zelf oplossen?’, ‘Wat denk je zelf dat een goede oplossing is’. Zelfs als een kind een oplossing geeft, waarvan jij als volwassene denkt dat die niet werkt, mag je een kind die oplossing toch laten uitvoeren. Mocht ie inderdaad niet werken, dan kun je wederom begrip tonen en vervolgens vragen wat dan mogelijk een andere oplossing zou kunnen zijn. Zo leert een kind dat ‘fouten’ maken helemaal niet zo erg is en dat hij/zij die altijd weer zelf kan oplossen
 • faalangstKinderen met faalangst zijn vaak negatief over hun eigen resultaten. De neiging zal zijn om daar gelijk tegenin te gaan, je wilt immers graag dat een kind een positief beeld heeft van zichzelf. Het nadeel van er gelijk tegenin gaan, is dat een kind niet leert om eerlijk naar zijn/haar eigen resultaat te kijken. Een voorbeeld: ‘mijn tekening is echt lelijk’. Wat je dan kunt doen: ‘Wat jammer dat je hem niet mooi vindt’. ‘Wat vind je er precies lelijk aan?’. Dit zet kinderen alvast aan het denken. En vaak helpt het uitspreken van wat er lelijk is door een kind al om ook te kijken wat er wel mooi is (het is immers nooit helemaal lelijk/slecht/mislukt). Doet een kind dat nog niet vanzelf, dan kun je vervolgens vragen ‘En wat vind je er mooi aan?’. Vindt het kind er niets mooi aan, dan kun je als volwassene alsnog benoemen wat jij er precies mooi aan vindt.
 • Kinderen zeggen vaak dat ze iets niet kunnen, in de vorm van ‘ik kan dat niet‘. Het helpt om ze te leren dat je dingen in stapjes leert en dat je dingen dus ‘nog’ niet kan. Een mooi filmpje hierover voor kinderen, vind je hier. En voor jongeren is dit een mooi filmpje. 
  Je kunt verder nog eens met een kind nagaan wat het eerder niet kon en nu wel en hoe het dat geleerd heeft.
 • Bespreek ook eens met een kind dat je in heel veel dingen goed kan zijn en dat iedereen andere kwaliteiten heeft. Je kunt naast school immers ook o.a. goed zijn in hobby, sport, kennis en vaardigheden in de natuur en omgang met anderen. En ook die kwaliteiten kun je gebruiken om later je beroep van te maken.

Heb je nog waardevolle tips? Laat het me dan gerust weten. 

En wil je graag wat meer hulp voor je kind bij faalangst, dan ben je van harte welkom!

Posted in Faalangst, hooggevoeligheid | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Tips bij faalangst voor ouders en leerkrachten

Tips om beter te slapen

Veel mensen hebben moeite met slapen. Soms met inslapen, soms met doorslapen en soms met allebei. Slecht slapen heeft vaak 1 of meerdere oorzaken:

 • slaapproblemenje kunt nooit helemaal ontspannen
 • je hebt iets naars meegemaakt, wat je uit je slaap houdt of waar je veel over droomt
 • je kunt gebeurtenissen/emoties van de dag lastig of niet loslaten
 • er spelen veel dingen in je leven die stress veroorzaken

Tips om beter te slapen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om beter te slapen. Afhankelijk van wat de oorzaak is, zal de ene tip voor jou beter werken dan de andere. Kijk vooral welke tip jou aanspreekt, die zal dan waarschijnlijk ook het beste bij je passen.

 • slecht slapen wordt vaak veroorzaakt door te weinig rustmomentjes door de dag heen. Het brein kan daardoor nooit ontspannen en blijft ook ’s nachts op ‘aan’ staan. Als dit langere tijd duurt, kun je ook last hebben van een op hol geslagen zenuwstelsel. Door op vaste tijden even korte pauzes te houden (even voor je uitstaren, even een ommetje maken, even focussen op je ademhaling) leert je brein weer tot rust te komen. Daarnaast werk je daardoor vaak ook effectiever
 • heb je moeite om emoties/gebeurtenissen los te laten, dan kan het helpen om te voelen waar in je lijf je de emotie voelt. Vervolgens sta je er bij stil zonder de emotie te willen veranderen of te willen laten verdwijnen. Hierdoor wordt de emotie vaak eerst iets groter en daarna zal ie zakken of voel je welke oplossing je zal helpen
 • heb je iets naars meegemaakt, dan kan het helpen om daarover te schrijven of te tekenen. En zo nodig hulp te zoeken
 • je kunt je afvragen wat er stress veroorzaakt in je leven en wat je daaraan wilt/kunt doen. Al dan niet met hulp
 • verder kunnen oefeningen helpen om te ontspannen, zoals deze. Een andere oefening om te ontspannen, is deze: focussen op je ademhaling: leg je handen op de plek waar je je ademhaling voelt en adem daarheen. Als je ademhaling verschuift, verschuif je je handen mee. Het doel is niet om naar je buik te ademen, puur om je ademhaling te volgen
 • een kalmerende ademhaling voor het zenuwstelsel is de volgende: adem in door je neus en adem net ietsje langer uit (dan in) door je neus. Hou dit 1 tot 5 minuten aan. Als je tussendoor de behoefte voelt om even door je mond te ademen of even normaal te ademen, dan mag dat

Heb je nog handige tips? of wil je graag wat hulp? Lees dan hier verder over hulp bij slaapproblemen.

 

Posted in Slaapproblemen | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Tips om beter te slapen

Overprikkeling bij kinderen

Overprikkeling bij kinderen komt heel vaak voor. Soms is dat tijdelijk, soms meer chronisch. Daar valt gelukkig wel iets aan te doen.

Oorzaken van overprikkeling

Veel voorkomende oorzaken van overprikkeling bij kinderen zijn de volgende:

 • overprikkeling bij kinderenje kind is gevoeliger dan gemiddeld en krijgt daardoor meer prikkels binnen
 • je kind is snel onzeker of angstig. Hierdoor is hij/zij alert op zijn/haar omgeving en daardoor komen er veel meer prikkels binnen. Aangezien hij/zij met zijn/haar zintuigen alles in de gaten houdt
 • je kind is moe en dan kan het niet meer goed voelen of emoties van zichzelf of van de ander zijn 
 • het lichaam van je kind is altijd gespannen, bijvoorbeeld door een fysieke of emotionele gebeurtenis. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een operatie, maar ook aan een scheiding, pesten, overlijden, enz. Hierdoor komt je kind meer open te staan voor zijn/haar omgeving en komt er veel meer binnen
 • je kind heeft moeite om emoties/gebeurtenissen los te laten, waardoor prikkels niet kunnen ontladen

Wat kun je eraan doen als ouder?

Er zijn best veel dingen die je kunt doen om je kind te helpen om minder prikkels binnen te krijgen en om te zorgen dat hij/zij ze weer los kan laten:

 • zorg voor voldoende rustmomenten. Zeker als je kind uit school komt, is het handig om even een rustmoment te creëren
 • help je kind ontprikkelen aan het einde van de schooldag of voor het slapengaan. Doe een massage spelletje of klop je kind even af. Dit laatste kun je doen door met je vingertoppen eerst aan de voorkant van het lijf van boven op het hoofd tot aan de tenen te kloppen (alsof je met je vingers zachtjes de regen nadoet), en daarna aan de achterkant weer vanaf het hoofd t/m de tenen
 • heeft je kind moeite met het loslaten van emoties, pas dan eens tip 1 toe van deze tips
 • kan je kind wel wat meer zelfvertrouwen gebruiken, dan zijn alle tips handig
 • op school kan het helpen om hulpmiddelen te gebruiken:
  -een gymbal of wiebelkussen helpt je kind om met zijn/haar aandacht in zijn/haar lijf te blijven en daardoor worden prikkels beter afgevoerd en minder snel opgenomen
  -een fijne plek in de klas kan helpen (je kind weet meestal wel welke plek het fijnste voelt)
  -een koptelefoon of scherm kan helpen om minder prikkels op te nemen uit de omgeving
  -kneedgum of een tangle kan o.a. helpen bij het reguleren van spanning en daardoor komt je kind minder open te staan voor prikkels
 • zorg verder als ouder dat je zelf rustig en ontspannen bent. Kinderen tot een jaar of 9 nemen namelijk ook heel veel van hun ouders over.

Wil je graag wat meer hulp voor je kind, lees dan hier meer over  begeleiding bij hooggevoeligheid voor kinderen. En heb je nog meer waardevolle tips? Dan hoor ik ze graag!

Nog meer informatie over hooggevoeligheid lezen?

Posted in hooggevoeligheid | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Overprikkeling bij kinderen

Overprikkeling bij hooggevoeligheid, wat kan ik eraan doen?

Als je hooggevoelig bent, dan kan het zijn dat je ook regelmatig last hebt van overprikkeling. Soms is dat tijdelijk, soms meer chronisch. Daar valt gelukkig wel iets aan te doen.

Oorzaken van overprikkeling

Veel voorkomende oorzaken van overprikkeling zijn de volgende:

 • overprikkelingje bent gevoeliger dan anderen en hebt daarin nog geen balans gevonden
 • je gaat regelmatig over je eigen grenzen. Soms omdat je het lastig vindt om te accepteren dat je gevoelig bent
 • door ziekte of vermoeidheid komen prikkels sneller binnen
 • je lichaam is altijd alert, bijvoorbeeld door een fysieke of emotionele gebeurtenis. Hierdoor kom je meer open te staan voor je omgeving en komt er veel meer binnen
 • door onzekerheid/angst scan je je omgeving om je veilig te voelen. Hierdoor komt er veel meer binnen
 • je kunt emoties niet toelaten/gebeurtenissen niet loslaten, waardoor prikkels niet kunnen ontladen

Wat kun je eraan doen?

Er zijn best veel dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je minder prikkels binnen krijgt en om te zorgen dat je ze weer los kan laten:

 • zorg voor voldoende rust, aandacht en liefde voor jezelf. Dus voel wat jij nodig hebt en vergelijk jezelf hierin niet met anderen. Jij bent jij en jij bent de enige die kan voelen wat jij nodig hebt. Ben je regelmatig hard voor jezelf? Lees dan bijvoorbeeld het boek zelfcompassie van Kristin Neff of het boek self-care van Nadia Narain
 • accepteer dat je hooggevoelig bent. Dit is vaak helemaal niet zo makkelijk. Wat kan helpen: omring je met andere (hoog)gevoelige mensen, ga een cursus doen op intuïtief vlak, ga boeken lezen over het onderwerp (boeken van Susan Marletta Hart zijn een aanrader)
 • zit een gebeurtenis of emotie je dwars? Voel dat eens in je lijf waar je dat precies voelt. En sta er bij stil. Zonder dat je het wil veranderen of weg wil hebben, dus vanuit observatie/acceptatie. Soms wordt het dan tijdelijk even groter, maar meestal komt er daarna ontlading
 • doe dingen om meer in je lijf te komen en minder in je hoofd. Hoe meer je in je lijf bent, hoe makkelijker je loslaat en hoe minder er binnenkomt. Doe de dingen waar jij blij van wordt: ontspanningsoefeningen, wandelen, sporten, bakken, creatief bezig zijn, lichaamsgerichte therapie
 • ga eventueel op een gymbal of wiebelkussen zitten. Hierdoor blijf je met je aandacht in je lijf
 • net onder je navel zit het middelpunt van je lijf. Als je op dat punt focust dan blijf je beter bij jezelf en komt er minder binnen. Het is even oefenen, maar je kunt hier ook op focussen terwijl je met iemand in gesprek bent
 • heb je last van een gevoel van onveiligheid/gebrek aan zelfvertrouwen of zit je heel erg in je hoofd, dan kun je daar hulp bij zoeken. Lichaamsgerichte therapie kan heel erg helpen om weer te gaan voelen en te verwerken
 • in drukke situaties is het belangrijk om te voelen wat jij nodig hebt:
  -welke plek in de ruimte voelt fijn?
  -met wie wil je wel/niet praten?
  -heb je een doel/focus nodig? Met een boodschappenlijstje boodschappen doen levert veel mensen bijvoorbeeld veel minder/geen overprikkeling op, dan wanneer ze die niet bij zich hebben. Zo kun je ook met shoppen een bepaald doel voor ogen hebben, of op je werk taak voor taak doen
  -heb je af en toe even pauze nodig? Ga dan bijvoorbeeld even naar de wc bij een verjaardag, of even iets drinken tijdens het shoppen
 • Waar word jij blij van? Hoe meer je de dingen doet waar jij blij van wordt, hoe beter je je voelt. En bekijk ook eens op welke vlakken in je leven (werk, relatie, gezin, gezondheid, financiën) je graag iets zou veranderen en kijk of je daarin je hart kunt volgen

Wil je hier graag wat meer hulp bij, lees dan hier verder over begeleiding bij hooggevoeligheid

Nog meer informatie over hooggevoeligheid vind je hier.

Posted in hooggevoeligheid | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Overprikkeling bij hooggevoeligheid, wat kan ik eraan doen?

Pijnklachten en vermoeidheid

Pijnklachten en vermoeidheid is iets waar veel mensen last van hebben. Zowel kinderen en jongeren (vaak hoofdpijn, buikpijn of een vol hoofd), als vrouwen (diverse klachten). Als er voor deze klachten geen medische oorzaak gevonden wordt of de klachten zijn niet voldoende verklaarbaar door de medische oorzaak, dan worden ze ook wel SOLK (somatisch onvoldoende verklaarbare lichamelijke klachten) of psychosomatische klachten genoemd. Zelf noem ik ze altijd onbegrepen lichamelijke klachten, omdat er vaak wel een oorzaak in het lijf (emotioneel of fysiek) te vinden is.

Pijnklachten en vermoeidheidsklachten die vaak voorkomen:

 • pijnklachtenPijn aan hoofd, nek en rug
 • Buikpijn
 • Bekkenklachten
 • Klachten aan pols, elleboog, knie of enkel
 • Chronische vermoeidheid
 • Chronische hyperventilatie of hoge ademhaling
 • Duizeligheid

Pijn en vermoeidheid, er valt iets aan te doen

Vaak kunnen pijnklachten en vermoeidheid minstens verbeteren en regelmatig ook helemaal opgelost worden, ook als er medisch geen verklaring te vinden is.

Wil je daar graag hulp bij, kijk dan eens bij:

Meer informatie over pijn en vermoeidheid

Posted in Pijnklachten, Psychosomatische klachten, Vermoeidheid | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Pijnklachten en vermoeidheid

Onbegrepen lichamelijke klachten? Valt er echt niets aan te doen?!

Regelmatig krijg ik mensen in mijn praktijk met onbegrepen lichamelijke klachten. Dit zijn klachten waar geen medische oorzaak voor wordt gevonden. Soms zijn het ook klachten die erger zijn dan medisch te verklaren is.

Deze klachten worden vaak ook wel psychosomatische klachten of somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) genoemd. Het woordje ‘somatisch’ betekent in feite lichamelijk/medisch. Het nadeel van de term psychosomatische klachten is dat het suggereert dat de klachten dus komen door de psyche/de geest en dus psychisch zijn. Terwijl dit natuurlijk maar de vraag is. Vandaar dat ik de term somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten in ieder geval al beter vindt klinken. Zelf noem ik het liever onbegrepen lichamelijke klachten, omdat er vaak wel een verklaring blijkt te zijn. Deze verklaring is gewoon wat minder bekend.

Wat ik vaak zie in mijn praktijk is dat cliënten, door het hele medische traject, het gevoel krijgen dat het aan hen ligt. En soms ook door het niet begrepen worden door sommige artsen en therapeuten. Ze worden dan boos op zichzelf en zorgen daardoor minder goed voor zichzelf, gaan over hun grenzen en dan worden de klachten alleen nog maar erger. Dit herken ik ook uit de tijd dat ik zelf onbegrepen lichamelijke klachten had. Vaak is begrip krijgen van iemand die naar hen luistert, in eerste instantie, het allerbelangrijkste.

Onbegrepen lichamelijke klachten, een uitleg

Zelf werk ik vanuit de volgende visie, die heel veel onbegrepen lichamelijke klachten wel degelijk verklaart:

bindweefselIn ons lichaam hebben we overal bindweefsel zitten. Dit zit om alle botten, organen, pezen, bloedvaten en zenuwen. Dit bindweefsel is overal in het lijf (van hoofd tot tenen) met elkaar verbonden. In dit bindweefsel kan een verharding ontstaan, bijvoorbeeld door een fysieke gebeurtenis (val van je fiets, gebroken pols, enz.) of emotionele gebeurtenis (een lange periode van stress, een heftige gebeurtenis of trauma). Aangezien je lijf deze plek wil ontlasten, gaan andere delen van je lijf deze verharding compenseren. Als deze compensatie lang duurt, dan ontstaan er op de plekken die compenseren ook weer verhardingen in het bindweefsel. En zo kun je steeds meer klachten in je lijf krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld na een blessure in je schouder, ook last krijgen van je onderbuik (bijvoorbeeld darmklachten) en je been. En dat is natuurlijk niet makkelijk meer te verklaren, als je het bovenstaande principe niet kent.

Daarnaast kan ons zenuwstelsel ook overalert raken (een bepaald deel ervan, dat laat ik nu even buiten beschouwing) en ook dat kan zorgen voor allerlei klachten in je hele lijf. Zeker als je hooggevoelig bent, gebeurt dit sneller, is mijn ervaring.

Onbegrepen lichamelijke klachten, er valt iets aan te doen

Misschien vraag je je af. Maar wat is daar nou aan te doen?

Het mooie is dat lichaamsgerichte therapie ervoor zorgt dat het zelfhelend vermogen van je lijf weer ‘aangezet’ wordt en dat fysieke en emotionele spanning/gebeurtenissen kunnen worden losgelaten. Door aanraking op verharde plekken en op plekken die zorgen voor rust in het zenuwstelsel, gaat het bindweefsel steeds verder uit de knoop (zelfs als je niet weet waar het precies in de knoop zit) en komt het zenuwstelsel tot rust. Zo verdwijnen dan langzamerhand (en soms ook in 1 of 2 keer) de fysieke en emotionele klachten.

Heel vaak blijkt er dus veel meer mogelijk dan artsen of andere medici (zoals fysiotherapeuten) kunnen bereiken. En ook fijn, de boosheid naar jezelf neemt af als je snapt hoe het zit en dat het dus niet jouw ‘schuld’ is.

Wil je graag hulp bij onbegrepen lichamelijke klachten? Lees dan hier verder.

Posted in Chronische hyperventilatie, Pijnklachten, Psychosomatische klachten, Slaapproblemen, Vermoeidheid | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Onbegrepen lichamelijke klachten? Valt er echt niets aan te doen?!