Pijnklachten en vermoeidheid

Pijnklachten en vermoeidheid is iets waar veel mensen last van hebben. Zowel kinderen en jongeren (vaak hoofdpijn, buikpijn of een vol hoofd), als vrouwen (diverse klachten). Als er voor deze klachten geen medische oorzaak gevonden wordt of de klachten zijn niet voldoende verklaarbaar door de medische oorzaak, dan worden ze ook wel SOLK (somatisch onvoldoende verklaarbare lichamelijke klachten) of psychosomatische klachten genoemd. Zelf noem ik ze altijd onbegrepen lichamelijke klachten, omdat er vaak wel een oorzaak in het lijf (emotioneel of fysiek) te vinden is.

Pijnklachten en vermoeidheidsklachten die vaak voorkomen:

 • pijnklachtenPijn aan hoofd, nek en rug
 • Buikpijn
 • Bekkenklachten
 • Klachten aan pols, elleboog, knie of enkel
 • Chronische vermoeidheid
 • Chronische hyperventilatie of hoge ademhaling
 • Duizeligheid

Pijn en vermoeidheid, er valt iets aan te doen

Vaak kunnen pijnklachten en vermoeidheid minstens verbeteren en regelmatig ook helemaal opgelost worden, ook als er medisch geen verklaring te vinden is.

Wil je daar graag hulp bij, kijk dan eens bij:

Meer informatie over pijn en vermoeidheid

Posted in Pijnklachten, Psychosomatische klachten, Vermoeidheid | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Pijnklachten en vermoeidheid

Onbegrepen lichamelijke klachten? Valt er echt niets aan te doen?!

Regelmatig krijg ik mensen in mijn praktijk met onbegrepen lichamelijke klachten. Dit zijn klachten waar geen medische oorzaak voor wordt gevonden. Soms zijn het ook klachten die erger zijn dan medisch te verklaren is.

Deze klachten worden vaak ook wel psychosomatische klachten of somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) genoemd. Het woordje ‘somatisch’ betekent in feite lichamelijk/medisch. Het nadeel van de term psychosomatische klachten is dat het suggereert dat de klachten dus komen door de psyche/de geest en dus psychisch zijn. Terwijl dit natuurlijk maar de vraag is. Vandaar dat ik de term somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten in ieder geval al beter vindt klinken. Zelf noem ik het liever onbegrepen lichamelijke klachten, omdat er vaak wel een verklaring blijkt te zijn. Deze verklaring is gewoon wat minder bekend.

Wat ik vaak zie in mijn praktijk is dat cliënten, door het hele medische traject, het gevoel krijgen dat het aan hen ligt. En soms ook door het niet begrepen worden door sommige artsen en therapeuten. Ze worden dan boos op zichzelf en zorgen daardoor minder goed voor zichzelf, gaan over hun grenzen en dan worden de klachten alleen nog maar erger. Dit herken ik ook uit de tijd dat ik zelf onbegrepen lichamelijke klachten had. Vaak is begrip krijgen van iemand die naar hen luistert, in eerste instantie, het allerbelangrijkste.

Onbegrepen lichamelijke klachten, een uitleg

Zelf werk ik vanuit de volgende visie, die heel veel onbegrepen lichamelijke klachten wel degelijk verklaart:

bindweefselIn ons lichaam hebben we overal bindweefsel zitten. Dit zit om alle botten, organen, pezen, bloedvaten en zenuwen. Dit bindweefsel is overal in het lijf (van hoofd tot tenen) met elkaar verbonden. In dit bindweefsel kan een verharding ontstaan, bijvoorbeeld door een fysieke gebeurtenis (val van je fiets, gebroken pols, enz.) of emotionele gebeurtenis (een lange periode van stress, een heftige gebeurtenis of trauma). Aangezien je lijf deze plek wil ontlasten, gaan andere delen van je lijf deze verharding compenseren. Als deze compensatie lang duurt, dan ontstaan er op de plekken die compenseren ook weer verhardingen in het bindweefsel. En zo kun je steeds meer klachten in je lijf krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld na een blessure in je schouder, ook last krijgen van je onderbuik (bijvoorbeeld darmklachten) en je been. En dat is natuurlijk niet makkelijk meer te verklaren, als je het bovenstaande principe niet kent.

Daarnaast kan ons zenuwstelsel ook overalert raken (een bepaald deel ervan, dat laat ik nu even buiten beschouwing) en ook dat kan zorgen voor allerlei klachten in je hele lijf. Zeker als je hooggevoelig bent, gebeurt dit sneller, is mijn ervaring.

Onbegrepen lichamelijke klachten, er valt iets aan te doen

Misschien vraag je je af. Maar wat is daar nou aan te doen?

Het mooie is dat lichaamsgerichte therapie ervoor zorgt dat het zelfhelend vermogen van je lijf weer ‘aangezet’ wordt en dat fysieke en emotionele spanning/gebeurtenissen kunnen worden losgelaten. Door aanraking op verharde plekken en op plekken die zorgen voor rust in het zenuwstelsel, gaat het bindweefsel steeds verder uit de knoop (zelfs als je niet weet waar het precies in de knoop zit) en komt het zenuwstelsel tot rust. Zo verdwijnen dan langzamerhand (en soms ook in 1 of 2 keer) de fysieke en emotionele klachten.

Heel vaak blijkt er dus veel meer mogelijk dan artsen of andere medici (zoals fysiotherapeuten) kunnen bereiken. En ook fijn, de boosheid naar jezelf neemt af als je snapt hoe het zit en dat het dus niet jouw ‘schuld’ is.

Posted in Chronische hyperventilatie, Pijnklachten, Psychosomatische klachten, Slaapproblemen, Vermoeidheid | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Onbegrepen lichamelijke klachten? Valt er echt niets aan te doen?!

Hoofdpijn bij kinderen

Hoofdpijn en buikpijn zijn klachten die bij kinderen zeer vaak voorkomen, zeker in de basisschoolleeftijd. Vaak kan de huisarts of kinderarts geen duidelijke oorzaak vinden. In deze blog vind je een aantal mogelijke oorzaken van hoofdpijn bij kinderen en mogelijke oplossingen.

Mogelijke oorzaken van hoofdpijn

Een medische oorzaak

Een medische oorzaak bij hoofdpijn is natuurlijk altijd mogelijk. Het is dan ook belangrijk om in het geval van veel hoofdpijn bij je kind langs je huisarts te gaan. Dan kan die in ieder geval nakijken en uitsluiten dat dit de oorzaak is.

Prikkelgevoeligheid

Sommige kinderen zijn erg prikkelgevoelig. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn als je kind hooggevoelig is, AD(H)D heeft of autisme heeft. Vaak helpt het dan om te gaan kijken hoe het aantal prikkels op een dag verminderd kan worden. Hierbij kun je onder andere kijken naar de plek in de klas, het aantal rustmomenten op een dag (bijv. als je kind uit school komt), hoeveel rust jij zelf als ouder ervaart (aangezien kinderen erg goed zijn in het spiegelen van hun ouders), het aantal activiteiten op een dag en het ritueel voor het slapengaan. Verder kun je zelf je kind helpen met het afvoeren van prikkels, bijvoorbeeld door je kind op school of thuis regelmatig op een wiebelkussen of gymbal te laten zitten (helpt niet bij elk kind) en door je kind ’s avonds even te masseren (hier vind je de dierenmassage om samen met je kind te doen). Ook kan prikkelverwerking verbeteren door onder andere lichaamsgerichte kindertherapie

Fysieke of emotionele blokkade

Een andere oorzaak is dat je kind een blokkade in zijn/haar lijf heeft. Dit kan een emotionele of een fysieke blokkade zijn. Zo zie ik vaak in mijn praktijk dat als kinderen in het verleden (soms heel wat jaren terug) een keer flink gevallen zijn, dat dit dan spanning geeft op een bepaalde plek in het lijf (bijv. in de onderrug) en dat die voor hoofdpijn zorgt. Ook een lastige geboorte kan soms leiden tot hoofdpijn.
Verder kunnen kinderen emotioneel iets heftigs hebben meegemaakt (kan voor ons als volwassenen iets kleins lijken) en ook dat kan zorgen voor blokkades in het lijf. Blokkades, zowel fysiek als emotioneel, zijn goed op te lossen door middel van lichaamsgerichte therapie

Emotieverwerking

Ook als kinderen moeite hebben om emoties te verwerken en daardoor situaties niet loslaten en veel blijven piekeren, kan dit leiden tot hoofdpijn. Je kunt je kind dan in ieder geval helpen met loslaten door begrip te tonen als hij/zij vertelt wat het heeft meegemaakt. Het is handig om dan geen adviezen of oplossingen aan te dragen. Wil je graag weten hoe je dit kunt doen, kijk dan even bij de tips voor ouders van gevoelige kinderen.

Heeft je kind al lang of vaak last van hoofdpijn en kom je er niet uit, dan mag je me altijd bellen om even te overleggen of ik wat voor jullie kan betekenen.

Posted in Pijnklachten, Psychosomatische klachten | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Hoofdpijn bij kinderen

Pepernoten massage voor hooggevoelige kinderen

Veel hooggevoelige kinderen zijn zo rond sinterklaas snel overprikkeld. Overprikkeling ontstaat door teveel in het hoofd aanwezig zijn en te weinig in het lijf.

Wil je je hooggevoelige kind helpen om meer in zijn/haar lijf aanwezig te zijn? En zo te zorgen dat jouw kind de prikkels beter kan afvoeren? Dan kun je samen de pepernotenmassage doen. Het is handig om deze dagelijks of om de dag te doen.

Wil je hem graag uitprinten of downloaden, klik dan even op het plaatje van de pepernoten.

De pepernoten massage, zo doe je hem:

hooggevoelige kinderenLaat je kind liggen op zijn/haar buik, met zijn/haar ogen dicht of op een kiertje (als je kind dat fijner vindt). Dit is het makkelijkste op bed of op een matje op de grond.

Vervolgens ga je pepernoten maken:

Eerst voeg je alle ingrediënten toe. Je begint bij het hoofd en doet dit over het hele lijf tot aan de voeten. Hieronder het ‘recept’

 1. boter toevoegen (maak wrijvende bewegingen met je handen)
 2. suiker toevoegen (tik met je vingers)
 3. zelfrijzend bakmeel toevoegen (tik met je vingers, maar dan iets zachter, want bakmeel is lichter dan suiker)
 4. zout (doe je duim en wijsvinger op elkaar en maak op die manier ‘snufjes zout’
 5. speculaaskruiden toevoegen (tik met je vingers)
 6. Kneed daarna het deeg (maak kneedbewegingen met je handen, vraag aan je kind of het harder of zachter mag of zo goed is)
 7. Vervolgens doe je er nog melk bij (maak strijkende bewegingen met je handen)
 8. Kneed daarna nogmaals.
 9. Daarna ga je met je vinger rondjes maken (de bolletjes van de pepernoten) en druk je ze een beetje plat (met 1 vinger). Dus maak elke keer een rondje met je vinger en druk dan nog even.
 10. Vervolgens gaan de pepernoten in de oven: leg losjes een deken over je kind (als je kind liever geen deken over zijn/haar hoofd heeft liggen, laat je het hoofd vrij). En leg vervolgens je handen op deze deken om de oven te verwarmen. Je kind mag ‘ping’ zeggen als de oven klaar is. Dan pak je de deken weer op en eet je zogenaamd de pepernoten op.

Als je kind ziek is of verkouden, is het beter om deze oefening niet te doen, omdat de doorstroming in het lijf door deze oefening toeneemt en mogelijke ziekteverwekkers/afvalstoffen dat ook meer gaan circuleren en dat is juist niet handig.

Hooggevoelige kinderen vinden het vaak overigens ook erg leuk om deze oefening bij papa en mama te doen. Dus als je zelf even behoefte hebt aan ontspanning, is dit ook een leuke;).

Nog meer verschillende massagevormen uitproberen, kijk dan even onderaan de pagina over hoogsensitiviteit.

Posted in hooggevoeligheid | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Pepernoten massage voor hooggevoelige kinderen

Is mijn kind hoogsensitief? Doe hier de test

Vraag je je af of jouw kind hoogsensitief is? Beantwoord onderstaande vragen dan even met ja of nee. Ga vooral af op je eerste gevoel.

 1. hoogsensitiefSchrikt snel
 2. Heeft last van kleren die kriebelen, naden in sokken of kledingmerkjes op zijn/haar huid.
 3. Houdt over het algemeen niet van grote verrassingen.
 4. Leert meer van een vriendelijke terechtwijzing dan een strenge straf.
 5. Lijkt gedachten te kunnen lezen.
 6. Gebruikt moeilijke woorden voor zijn/haar leeftijd.
 7. Ruikt elk vreemd geurtje.
 8. Heeft een scherpzinnig gevoel voor humor.
 9. Lijkt zeer intuïtief.
 10. Is moeilijk in slaap te krijgen na een opwindende dag.
 11. Heeft moeite met grote veranderingen.
 12. Wil zich verkleden als zijn/haar kleren nat of zanderig zijn geworden.
 13. Stelt veel vragen.
 14. Is een perfectionist.
 15. Heeft oog voor het verdriet van anderen.
 16. Houdt meer van rustige spelletjes.
 17. Stelt diepzinnige, beschouwende vragen.
 18. Is zeer gevoelig voor pijn.
 19. Kan slecht tegen een luidruchtige omgeving.
 20. Heeft oog voor detail (iets dat van plaats is veranderd, een verandering in iemands uiterlijk e.d.).
 21. Kijkt eerst of het veilig is alvorens ergens in te klimmen.
 22. Presteert het best wanneer er geen vreemden bij zijn.
 23. Beleeft de dingen intensief.

De uitslag

Scoor je meer dan 13 punten, dan is je kind waarschijnlijk hooggevoelig. Deze test komt uit het boek Hoogsensitieve kinderen van Elaine Aron.

Wil je graag begeleiding bij hooggevoeligheid voor je kind, lees dan hier meer.

Posted in hooggevoeligheid | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Is mijn kind hoogsensitief? Doe hier de test

Hooggevoelig? Gronden helpt

Kinderen, jongeren en volwassenen krijgen tegenwoordig een heleboel prikkels te verwerken op school en daarbuiten. Denk alleen al aan onze mobieltjes, computers en drukte. Dit zorgt ervoor dat gronden steeds lastiger wordt. En dat is juist belangrijk als je hooggevoelig bent.

Als je veel prikkels te verwerken krijgt, kom je als hooggevoelig persoon namelijk steeds meer in je hoofd te zitten, waardoor je sneller een vol hoofd krijgt. Op den duur kan dit onder andere leiden tot minder zelfvertrouwen, vermoeidheid en problemen met concentreren.

Om toch goed in je vel te blijven zitten, is het belangrijk dat jij/je kind regelmatig grondt.

Wat kun je als hooggevoelig persoon doen om te gronden?

Gronden doe je in feite door alles wat je met je lijf doet, bijvoorbeeld buiten spelen, sporten, creatief bezig zijn, koken en de hond uitlaten.

Verder helpen ontspanningsoefeningen door de dag heen en voor het slapengaan ook om te gronden. Bijvoorbeeld even je lijf voelen van top tot teen (door even bewust bij elk deel van je lijf stil te staan).  Als je hier een dagelijkse gewoonte van maakt, zul je zien dat jij of je kind steeds beter in zijn/haar vel komt te zitten.

Posted in hooggevoeligheid | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Hooggevoelig? Gronden helpt

Faalangst en hooggevoeligheid

Faalangst, oftewel de angst om fouten te maken, komt veel voor bij zowel kinderen, jongeren als volwassenen. Deze angst kan een rol spelen bij opleiding/school, werk, maar ook bijvoorbeeld met sporten of in sociale situaties. Vaak heb je er met name last van als je het gevoel hebt dat je goed moet presteren.  Klachten waar je mogelijk last van hebt bij faalangst:

 • faalangstBang zijn om fouten te maken
 • Hoofdpijn of buikpijn krijgen als iets spannend is
 • Moeite hebben om te ontspannen en/of in slaap te vallen ’s avonds
 • Vaak twijfelen aan jezelf en tegen jezelf zeggen dat je dingen niet kan of niet goed genoeg hebt gedaan
 • Bang zijn dat anderen je niet aardig vinden
 • Moeite hebben met nieuwe, onbekende situaties
 • Boos worden op jezelf als iets niet lukt
 • Moeite hebben om met kritiek om te gaan.

Wat kun je doen aan faalangst?

Faalangst valt aan te pakken door middel van het aangaan van de angst in stapjes, door het veranderen van je gedachten, via EFT, en ook door het doen van bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen. Hieronder vind je een fijne ontspanningsoefening.

Een fijne oefening 

Een fijne oefening is de fff ademhaling. Bij de fff ademhaling, adem je kort in door je neus (met je schouders ontspannen). Vervolgens adem je lang uit door je mond met een fff klank. Hierdoor gaat je ademhaling vanzelf weer naar je buik. Meestal zit je ademhaling als je bang/gespannen bent, namelijk meer bij je borst. Door deze fff ademhaling een paar keer te doen, bijvoorbeeld 5x achter elkaar, kom je weer wat tot rust.

Nog meer oefeningen leren om om te gaan met faalangst, kijk dan eens bij lichaamsgerichte kindertherapie of lichaamsgerichte therapie.

Posted in hooggevoeligheid | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Faalangst en hooggevoeligheid

De dierenmassage voor hooggevoelige kinderen

Is jouw hooggevoelige kind ook moe na een lange schooldag? En misschien wel erg overprikkeld? Met als gevolg bijvoorbeeld boze buien?

Hooggevoelige kinderen hebben vaak moeite om met hun aandacht in hun lijf te blijven, als er veel prikkels zijn. Dan kan de dierenmassage fijn zijn om te doen. Deze kun je doen voor het slapen gaan, om lekker rustig in slaap te vallen en het hoofd leeg te maken. Maar je kunt hem ook doen om even een rustmomentje te creëren na school en ervoor te zorgen dat je kind zijn/haar eigen lijf weer goed gaat voelen, en alle prikkels van de dag kwijtraakt.

Hij werkt het beste als je hem regelmatig doet.

De dierenmassage voor hooggevoelige kinderen

Laat je kind liggen op zijn/haar buik, met zijn/haar ogen dicht. Dit is het makkelijkste op bed of op een matje op de grond. Je kind mag zijn/haar ogen dichtdoen.

hooggevoeligeVervolgens ga je verschillende dieren over het lijf van je kind laten lopen (handigste is van hoofd richting voeten, en dan ook armen en benen meenemen, en eventueel daarna weer van voeten naar hoofd en weer terug). Je vraagt aan je kind welk dier over hem heen mag lopen. En dat dier laat je vervolgens met je handen over zijn/haar hoofd/rug/armen/benen lopen. Dus bij een olifant raak je bijv. aan met platte hand en geef je redelijk veel druk (op het hoofd minder druk). Bij een vis kun je met je platte hand zigzagbewegingen maken. Bij een hond laat je je vingers als pootjes over je kind lopen. Gebruik vooral je eigen fantasie.

Vervolgens kun je nog vragen of kinderen willen dat de olifant bijv. harder of zachter stampt (meer of minder druk geven) of dat de hond langzamer of sneller moet lopen. En je kunt je kind stimuleren om stop te zeggen als het een dier niet fijn vindt of een ander dier wil.

Je kunt aan het lijf van je kind zien of een dier ontspanning of spanning geeft. Als je ziet dat je kind spieren gaat aanspannen bij een bepaald dier, dan geeft dat dier dus minder ontspanning. Wil je graag dat je kind meer rust gaat ervaren, dan is het dus handig om dieren te kiezen die meer ontspanning geven. Kinderen kunnen dit vaak ook zelf goed aangeven.

Als je een aantal dieren gehad hebt, kun je vragen welke het fijnste was, en daar nog even mee afsluiten.

Als je kind ziek is of verkouden, is het beter om deze oefening niet te doen, omdat de doorstroming in het lijf door deze oefening toeneemt en mogelijke ziekteverwekkers/afvalstoffen dat ook meer gaan circuleren en dat is juist niet handig.

Hooggevoelige kinderen vinden het vaak overigens ook erg leuk om deze oefening bij papa en mama te doen. Dus als je zelf even behoefte hebt aan ontspanning, is dit ook een leuke;).

Wil je deze dierenmassage graag in pdf vorm ontvangen, klik dan even op dierenmassage .

Nog meer andere massages uitproberen? Kijk dan even onderaan de pagina over hoogsensitiviteit.

Posted in hooggevoeligheid | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor De dierenmassage voor hooggevoelige kinderen

De boterham massage voor hoogsensitieve kinderen

Veel hoogsensitieve kinderen zijn snel overprikkeld. Overprikkeling ontstaat door teveel in het hoofd aanwezig zijn en te weinig in het lijf.

Wil je je hoogsensitieve kind helpen om meer in zijn/haar lijf aanwezig te zijn? En zo te zorgen dat jouw kind de prikkels beter kan loslaten? Dan kun je samen de boterham massage doen. Als je op het plaatje van de jam klikt hieronder, kun je hem ook downloaden als pdf.

De boterham massage kun je doen voor het slapen gaan, om lekker rustig in slaap te vallen en het hoofd leeg te maken. Maar je kunt hem ook doen om even een rustmomentje te creëren na school en ervoor te zorgen dat je kind zijn/haar eigen lijf weer goed gaat voelen, en alle prikkels van de dag kwijtraakt.

Hij werkt het beste als je hem regelmatig doet.

De boterham massage voor hoogsensitieve kinderen

hoogsensitieve kinderenLaat je kind liggen op zijn/haar buik, met zijn/haar ogen dicht. Dit is het makkelijkste op bed of op een matje op de grond. Je kind mag zijn/haar ogen dichtdoen.

Wil je hem in de klas doen, dan kun je kinderen ook laten zitten en de massage alleen op elkaars rug laten uitvoeren.

Vervolgens vertel je je kind dat hij/zij een boterham is en dat je kind mag kiezen wat hij/zij op zijn/haar boterham als beleg wil. Dit mogen natuurlijk ook meerdere dingen tegelijk zijn, het hoeft niet lekker te zijn;).

En mocht je kind maar 1 ding op zijn/haar boterham willen, dan smeer je gewoon een heleboel boterhammen. En is je kind telkens weer een nieuwe boterham.

Hieronder een aantal ideeën qua hoe je het beleg kunt ‘vormgeven’:

 • Pindakaas: langzame bewegingen met een vlakke hand of eventueel de zijkant van je hand
 • Jam: wat snellere bewegingen dan bij pindakaas (want jam is meestal wat dunner), met wederom een vlakke hand of eventueel de zijkant van je hand. Verder kun je de fruitstukjes in de jam eventueel nog toevoegen door met een vinger of meerdere vingers stippen te maken
 • Hagelslag of vruchtenhagel: met al je vingers tokkel je over het lijf
 • Kaas: maak met je vlakke hand afdrukken op verschillende plekken.
 • Worst: maak rondjes met je hand of vinger
 • Boterham snijden: ‘snij’ met de zijkant van je hand zogenaamd de boterham in stukjes

Je kunt aan het lijf van je kind zien of een bepaald soort beleg ontspanning of spanning geeft. Als je ziet dat je kind spieren gaat aanspannen bij een bepaald beleg, dan geeft dat beleg dus minder ontspanning. Wil je graag dat je kind meer rust gaat ervaren, dan is het dus handig om af te sluiten met beleg dat meer ontspanning geeft. Kinderen kunnen dit vaak ook zelf goed aangeven.

Als je kind ziek is of verkouden, is het beter om deze oefening niet te doen, omdat de doorstroming in het lijf door deze oefening toeneemt en mogelijke ziekteverwekkers/afvalstoffen dat ook meer gaan circuleren en dat is juist niet handig.

Kinderen vinden het vaak overigens ook erg leuk om deze oefening bij papa en mama te doen. Dus als je zelf even behoefte hebt aan ontspanning, is dit ook een leuke;).

Nog meer leuke massagevormen vind je onderaan de pagina over hoogsensitiviteit.

Posted in hooggevoeligheid | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor De boterham massage voor hoogsensitieve kinderen

De auto massage voor hoogsensitieve kinderen

Veel hoogsensitieve kinderen hebben last van overprikkeling. Overprikkeling ontstaat meestal door teveel in het hoofd aanwezig zijn en te weinig in het lijf. Dit is ook wel logisch na bijvoorbeeld een drukke dag of dag op school, want dan ben je vooral met je hoofd bezig.

Wil je je hoogsensitieve kind helpen om meer in zijn/haar lijf aanwezig te zijn? En zo te zorgen dat jouw kind de prikkels beter kan loslaten? Dan kun je samen de auto massage doen. Als je hem wilt downloaden als pdf, klik dan even op het plaatje van de auto hieronder.

De auto massage kun je doen voor het slapen gaan, om lekker rustig in slaap te vallen en het hoofd leeg te maken. Maar je kunt hem ook doen om even een rustmomentje te creëren na school en ervoor te zorgen dat je kind zijn/haar eigen lijf weer goed gaat voelen, en alle prikkels van de dag kwijtraakt.

Hij werkt het beste als je regelmatig een massagevorm doet (nog meer ideeën vind je onderaan de pagina over hoogsensitiviteit).

De auto massage voor hoogsensitieve kinderen

hoogsensitieveLaat je kind liggen op zijn/haar buik, met zijn/haar ogen dicht. Dit is het makkelijkste op bed of op een matje op de grond. Je kind mag zijn/haar ogen dichtdoen.

Wil je hem in de klas doen, dan kun je kinderen ook laten zitten en de massage alleen op elkaars rug laten uitvoeren.

Vervolgens vertel je je kind dat je met een speelgoedautootje over zijn/haar rug gaat rijden.

Je kind mag vertellen wanneer de auto:

 • moet stoppen, al dan niet plotseling
 • gas mag geven
 • harder mag gaan rijden
 • zachter mag gaan rijden
 • moet stoppen voor een stoplicht of zebrapad
 • welke route de auto mag rijden
 • waar de auto rijdt, bijv. in de bergen of op een vlakken weg
 • gaat inhalen

Je kunt eventueel ook 2 autootjes tegelijk gebruiken of deze massage met meerdere mensen geven. En daarnaast kun je natuurlijk ook nog ‘speciale’ auto’s gebruiken, zoals een ambulance of brandweerauto.

Als je kind ziek is of verkouden, is het beter om deze oefening niet te doen, omdat de doorstroming in het lijf door deze oefening toeneemt en mogelijke ziekteverwekkers/afvalstoffen dat ook meer gaan circuleren en dat is juist niet handig.

Kinderen vinden het vaak overigens ook erg leuk om deze oefening bij papa en mama te doen. Dus als je zelf even behoefte hebt aan ontspanning, is dit ook een leuke;).

Posted in hooggevoeligheid | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor De auto massage voor hoogsensitieve kinderen