10 tips voor ouders en leerkrachten van hooggevoelige kinderen

Heb je ook hooggevoelige kinderen thuis of in de klas? Dan kunnen de volgende tips helpen om ervoor te zorgen dat ze zich zo goed mogelijk voelen.

Wil je hem liever als pdf lezen of eerst uitprinten, klik dan op tips hooggevoelige kinderen.

Het is mijn missie om (hoog)gevoelige kinderen, jongeren en volwassenen te laten ervaren dat ze goed zijn zoals ze zijn en dat hun (hoog)gevoeligheid juist hun kracht is. Vandaar ook deze gratis tips, zodat jullie als ouders en leerkrachten zoveel mogelijk kunnen helpen. Als er ‘hooggevoelig’ staat, mag je dit ook lezen als ‘gevoelig’. Het maakt namelijk niet uit of je wel of niet zeker weet dat een kind hooggevoelig is.

De meeste tips zijn zowel op school als thuis toepasbaar. Zo niet, dan staat dat erbij.

Ik raad je aan om per tip ongeveer 2 weken te nemen en ze dus niet allemaal tegelijkertijd toe te passen. Zo kun je zien welk effect een tip heeft op het kind en welke tips dus het beste werken voor het desbetreffende kind. Bovendien is het makkelijker voor jezelf als je niet op alles tegelijk hoeft te focussen. Je kunt natuurlijk wel telkens een tip extra gaan uitvoeren, zodat je ze uiteindelijk allemaal gebruikt.

Alle tips zijn erop gericht om op jezelf te gaan vertrouwen en in je kracht te blijven. Als een kind in zijn/haar kracht is en in zijn/haar lijf aanwezig is, neemt het namelijk veel minder prikkels/emoties over en raakt hij/zij ze ook weer veel sneller kwijt.

1.Emoties erkennen

Veel hooggevoelige kinderen ervaren emoties heel sterk. Emoties van zichzelf, maar ook emoties van de ander. Wat soms lastig is, is om deze emoties weer los te laten. Je kunt als ouder of leerkracht het kind helpen om dit steeds beter te kunnen. Dit doe je als volgt:

hooggevoelige kinderenAls een kind vertelt over een bepaalde gebeurtenis, probeer dan eens te kijken welk gevoel erbij speelt (bijvoorbeeld frustatie, boosheid, angst, verdriet, zenuwen, spanning). Vervolgens toon je daar begrip voor. Bijvoorbeeld: ‘wat vervelend dat Mila zo deed’ of ‘lastig he, die rekensommen’. Je laat oplossingen, adviezen of ‘ja, maar..’ achterwege. Het gaat puur om het erkennen van het gevoel.

Het hoeft niet zo te zijn dat jij de gebeurtenis hetzelfde ziet, dat doet er even niet toe. Het gaat puur om het gevoel van het kind. Dus als een kind bijvoorbeeld een versie van een verhaal vertelt die helemaal niet overeenkomst met hoe jij het waargenomen hebt, toon je alsnog  begrip voor het gevoel (als dat gevoel zakt, kun je er namelijk veel beter over praten met een kind).

Soms gebeurt het dat kinderen door het begrip tonen nog meer gevoelens gaan uiten. Ook dan blijf je begrip tonen, zonder adviezen/oplossingen/ja maars.

Als een kind vervolgens tot rust is gekomen en je hebt het gevoel dat hij/zij nog wel een oplossing nodig heeft, kun je vragen: ‘wat zou jou helpen?’ of ‘hoe wil jij het oplossen?’. Zo leert het kind op zichzelf te gaan vertrouwen. Is je kind nog jong en kan het nog niet zo goed zelf oplossingen bedenken, dan kun je 2 oplossingen geven om uit te kiezen.

2.‘Maakt mij niet uit of ‘weet ik niet’

‘maakt mij niet uit’ of ‘weet ik niet’. Hoor jij dit jouw kind ook vaak zeggen? Vaak zeggen kinderen dit als ze bang zijn om iets fout te doen/zeggen. Door geen antwoord te geven, kun je het in ieder geval niet fout doen. Wat jij kunt doen om dit gedrag te doorbreken, is het volgende:

-bij ‘maakt mij niet uit’: hierbij kun je aangeven ‘je mag toch kiezen’. Tenzij je denkt dat het een kind echt niet uitmaakt, maar meestal is dat niet het geval.

-bij ‘weet ik niet’: hierbij kun je een kind even de tijd geven en zeggen ‘denk er maar even over na’ en dan kun je op een later moment er nog even op terugkomen.

3.Meer rust

hooggevoelige kinderenHooggevoelige kinderen hebben meestal meer rust nodig dan een ander. Het is fijn om daarvoor een plek te creëren in huis. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een tipi tent, een zitzak, een eistoel van ikea, een hoek met kussens, of iets anders wat je kunt bedenken. Kinderen kunnen vaak ook zelf wel aangeven wat ze fijn vinden.

Op school helpt het vaak als kinderen weten dat ze even naar de wc mogen lopen als het te druk is. Alleen het gegeven dat dit mag, geeft al ruimte in het hoofd van een kind en zorgt er vaak voor dat een kind minder overprikkeld raakt en het uiteindelijk vaak helemaal niet nodig is. En zo wel, dan kunnen ze even weglopen.

4.Gymbal of wiebelkussen

Veel hooggevoelige kinderen zitten veel in hun hoofd en zijn minder aanwezig in hun lijf. Soms krijgen ze ook zelfs hoofdpijn, buikpijn, woede aanvallen, slaapproblemen, of problemen met zindelijkheid, door de spanning en overprikkeling.

Wat kinderen helpt om met hun aandacht in hun lijf te blijven, is het zitten op een wiebelkussen of gymbal. Bij beide hulpmiddelen is het belangrijk dat ze hun voeten goed plat op de grond kunnen zetten, of op het voetenplankje van hun stoel. Ik hoor vaak van kinderen dat ze niet meer zo moe en overprikkeld uit school komen, als ze op een wiebelkussen of gymbal zitten. Wiebelkussens staan bekend als hulpmiddelen voor drukke kinderen, maar werken dus ook om met je aandacht in je lijf te zijn/blijven en daarvoor hoeft een kind dus niet druk te zijn.

Ook thuis kun je zorgen dat je zo’n hulpmiddel in huis hebt, zodat je kind gaat leren om meer met zijn/haar aandacht in zijn/haar lijf te zijn.

Een wiebelkussen of gymbal is niet in elke klas even handig, dus overleg wel even met de leerkracht of het haalbaar is. En vraag ook even aan het kind of hij/zij het fijn vindt. Sommige kinderen schamen zich ervoor of vinden het gewoon niet fijn. Om goed te kunnen bepalen of een gymbal/wiebelkussen voor het kind werkt, is het handig om het 3 weken uit te proberen. Meestal zie je namelijk niet direct resultaat.

5.Stapjes stimuleren

hooggevoelige kinderenHooggevoelige kinderen doen dingen vaak pas als ze zeker weten dat ze iets kunnen. En doordat ze veel voelen, zijn ze soms ook eerder angstig. Wat heel erg belangrijk is, is om het tempo van een kind aan te houden. Hooggevoelige kinderen doen dingen vaak namelijk wel als je ze onder druk zet, maar de angst neemt daardoor meestal niet af en het wordt daardoor niet makkelijker. Bovendien krijgen ze zo geen vertrouwen in zichzelf, maar eerder in de ander.

Wat dus helpt is om een kind wel te stimuleren door te vragen wat het al wel zou durven, maar er geen druk op te zetten. Als kinderen ervaren dat ze de ruimte krijgen, zullen ze juist steeds meer durven te proberen.

6.Fijne plek in de klas

Het helpt om aan hooggevoelige kinderen te vragen welke plek in de klas zij het fijnste vinden. Dit is namelijk niet altijd op de plek die wij denken dat het rustigste/fijnste is.

7.Aanwezig zijn in je lijf

Zoals ik al aangaf is het heel belangrijk dat hooggevoelige kinderen in hun lijf aanwezig zijn. Op die manier komen prikkels/emoties van de ander minder binnen, kunnen ze beter voelen wat van hen is en wat van de ander, en kunnen ze makkelijker loslaten. Dat is ook precies de reden waarom ik in mijn praktijk de psychologie combineer met lichaamsgericht werken.

Je kunt je kind helpen om meer in zijn/haar lijf aanwezig te zijn, door lichaamsgerichte dingen te doen. Bijvoorbeeld als een kind uit school komt, of voor het slapen gaan. Leuke oefeningen zijn massagespelletjes (zie onder blog op mijn website bijvoorbeeld de dierenmassage), stoeien of even kriebelen. Daarnaast helpt bewegen natuurlijk ook, zoals dansen of trampoline springen.

In de klas kun je kinderen helpen door ze bijvoorbeeld even op hun handen te laten zitten. Daardoor voelen ze daarna de stoel beter en zakken ze meer in hun lijf. Ook even lekker uitblazen op de ffff, kan vaak helpen om even tot rust te komen.

8.Overprikkeling herkennen

Zie je dat een kind overprikkeld begint te raken of verwacht je dat de overprikkeling gaat toenemen, help een kind dan om dat te herkennen. Dit kun je doen door het te benoemen. Sommige kinderen willen dit niet horen. Dan kan het ook helpen om zelf even iets rustigs te gaan doen en een kind mee te laten doen of te vragen of hij/zij jou wil helpen.

9.Zelf het goede voorbeeld geven

Zeker tot een jaar of 10, maar soms ook langer, gaan veel kinderen mee in de rust/onrust van hun ouders. En soms ook in de rust/onrust van de leerkracht. Als je zelf de hele dag doorrent of veel stress hebt, is de kans groot dat je kind ook sneller overprikkeld is. Het is dus altijd handig om even te kijken wat een kind van jou overneemt. Als je dan goed voor jezelf zorgt, wordt een kind meestal vanzelf ook rustiger.

10.Help, wat nu?

hooggevoelige kinderenIs er een probleem waar je tegenaan loopt en staat er geen tip bij die gaat helpen? Vraag dan eens aan je kind wat hij/zij denkt dat helpt. Hou er rekening mee dat kinderen sowieso 10 seconden nodig hebben, na een vraag, om een antwoord te bedenken. En weten ze het niet gelijk, geef ze dan wat langer om na te denken en kom er later op terug.

Mocht je graag nog meer hulp willen, dan ben je natuurlijk altijd welkom, samen met je kind, in mijn praktijk.

Meer daarover vind je op www.praktijk-puur-zijn.nl.

 

Denk je dat andere ouders/leerkrachten hier ook wat aan hebben, dan mag je dit artikel gerust doorsturen aan anderen, door de websitelink door te sturen, of het pdf document (zie bovenaan het artikel).

Wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe blogartikelen, dan is het handig om je aan te melden voor de nieuwsbrief of facebookpagina. Dit kan onderaan de website.

 

Posted in hooggevoeligheid | Tagged , , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor 10 tips voor ouders en leerkrachten van hooggevoelige kinderen

De dierenmassage voor (hoog)gevoelige kinderen

Is jouw kind ook moe na een lange schooldag? En misschien wel erg overprikkeld? Met als gevolg bijvoorbeeld boze buien?

Hooggevoelige kinderen hebben vaak moeite om met hun aandacht in hun lijf te blijven, als er veel prikkels zijn. Dan kan de dierenmassage fijn zijn om te doen. Deze kun je doen voor het slapen gaan, om lekker rustig in slaap te vallen en het hoofd leeg te maken. Maar je kunt hem ook doen om even een rustmomentje te creëren na school en ervoor te zorgen dat je kind zijn/haar eigen lijf weer goed gaat voelen, en alle prikkels van de dag kwijtraakt.

Hij werkt het beste als je hem regelmatig doet.

De dierenmassage

Laat je kind liggen op zijn/haar buik, met zijn/haar ogen dicht. Dit is het makkelijkste op bed of op een matje op de grond. Je kind mag zijn/haar ogen dichtdoen.

hooggevoeligVervolgens ga je verschillende dieren over het lijf van je kind laten lopen (handigste is van hoofd richting voeten, en dan ook armen en benen meenemen, en eventueel daarna weer van voeten naar hoofd en weer terug). Je vraagt aan je kind welk dier over hem heen mag lopen. En dat dier laat je vervolgens met je handen over zijn/haar hoofd/rug/armen/benen lopen. Dus bij een olifant raak je bijv. aan met platte hand en geef je redelijk veel druk (op het hoofd minder druk). Bij een vis kun je met je platte hand zigzagbewegingen maken. Bij een hond laat je je vingers als pootjes over je kind lopen. Gebruik vooral je eigen fantasie.

Vervolgens kun je nog vragen of kinderen willen dat de olifant bijv. harder of zachter stampt (meer of minder druk geven) of dat de hond langzamer of sneller moet lopen. En je kunt je kind stimuleren om stop te zeggen als het een dier niet fijn vindt of een ander dier wil.

Je kunt aan het lijf van je kind zien of een dier ontspanning of spanning geeft. Als je ziet dat je kind spieren gaat aanspannen bij een bepaald dier, dan geeft dat dier dus minder ontspanning. Wil je graag dat je kind meer rust gaat ervaren, dan is het dus handig om dieren te kiezen die meer ontspanning geven. Kinderen kunnen dit vaak ook zelf goed aangeven.

Als je een aantal dieren gehad hebt, kun je vragen welke het fijnste was, en daar nog even mee afsluiten.

Als je kind ziek is of verkouden, is het beter om deze oefening niet te doen, omdat de doorstroming in het lijf door deze oefening toeneemt en mogelijke ziekteverwekkers/afvalstoffen dat ook meer gaan circuleren en dat is juist niet handig.

Kinderen vinden het vaak overigens ook erg leuk om deze oefening bij papa en mama te doen. Dus als je zelf even behoefte hebt aan ontspanning, is dit ook een leuke;).

Wil je deze dierenmassage graag in pdf vorm ontvangen, klik dan even op dierenmassage.

Posted in haptonomie, hooggevoeligheid, massage | Tagged , , , , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor De dierenmassage voor (hoog)gevoelige kinderen

Gronden, hoe doe je dat?

grondenKinderen, jongeren en volwassenen krijgen tegenwoordig een heleboel prikkels te verwerken op school en daarbuiten. Denk alleen al aan onze mobieltjes, computers en drukte. Dit zorgt ervoor dat gronden steeds lastiger wordt.

Als je veel prikkels te verwerken krijgt, kom je namelijk steeds meer in je hoofd te zitten, waardoor je sneller een vol hoofd krijgt. Op den duur kan dit onder andere leiden tot minder zelfvertrouwen, vermoeidheid en problemen met concentreren.

Om toch goed in je vel te blijven zitten, is het belangrijk dat jij/je kind regelmatig grondt.

Wat kun je doen om te gronden?

Gronden doe je in feite door alles wat je met je lijf doet, bijvoorbeeld buiten spelen, sporten, creatief bezig zijn, koken en de hond uitlaten.

Verder helpen ontspanningsoefeningen door de dag heen en voor het slapengaan ook om te gronden. Bijvoorbeeld even je lijf voelen van top tot teen (door even bewust bij elk deel van je lijf stil te staan).  Als je hier een dagelijkse gewoonte van maakt, zul je zien dat jij of je kind steeds beter in zijn/haar vel komt te zitten.

Toch nog een beetje hulp nodig bij het gronden of omgaan met je hooggevoeligheid? Kijk dan eens bij :

Posted in hooggevoeligheid | Tagged , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Gronden, hoe doe je dat?

Craniosacraal ontspanning, een uitleg

Bij craniosacraal therapie en craniosacraal ontspanning wordt je aangeraakt over je kleding heen. Je wordt aangeraakt als hele persoon en de focus ligt dus op jou en niet op je klacht of op het symptoom. Door de subtiele zachte aanraking ga jij jezelf beter voelen. Daardoor kun je voelen wie jij werkelijk bent en wat een symptoom/klacht jou te vertellen heeft.

Het komt bijvoorbeeld voor dat je je tijdens het aanraken een bepaalde gebeurtenis herinnert en je deze dan een plekje kunt geven. Waardoor je lijf weer kan ontspannen.

Of dat je voelt waar je spanning in je lijf vasthoudt en deze kun je dan loslaten.

Wetenschappelijke achtergrond

craniosacraal ontspanningCraniosacraal therapie is ontwikkeld door John E. Upledger. Hij was osteopathisch arts en chirurg. In de craniosacraal therapie wordt gewerkt met het craniosacraal systeem. Dit systeem bestaat uit de botten in je hoofd (cranium), het heiligbeen (sacrum), en het bindweefsel hiertussen, wat andere structuren zoals organen, spieren, botten en zenuwen met elkaar verbindt.

John. Upledger ontdekte dat binnen het craniosacraal systeem en het bindweefsel een ritme plaatsvindt en dat noemen we het craniosacraal ritme. Dit ritme kan ik als behandelaar voelen en gebruiken in mijn behandeling.

Craniosacraal ontspanning is de basis van de craniosacraal therapie. Craniosacraal ontspanning zorgt ervoor dat je diep gaat ontspannen en dicht bij jezelf komt en je lijf beter voelt. In de craniosacraal therapie wordt ook therapeutisch gewerkt met het craniosacraal ritme. Zelf ben ik in opleiding tot craniosacraal therapeut en werk ik met craniosacraal ontspanning in de:

Meer weten?

-het boek ‘Het ritme van de schedel’ van John E. Upledger is voor iedereen goed te lezen en een aanrader.
-een mooi filmpje over hoe een behandeling in zijn werk gaat, vind je hier: craniosacraal therapie

Posted in craniosacraal ontspanning | Tagged , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Craniosacraal ontspanning, een uitleg

Haptonomie

haptonomieHaptonomie is een methode die gaat over contact. Door contact met de ander in contact komen met je gevoel. Dit gebeurt door middel van aanraken en door middel van oefeningen in de ruimte.

Door het aanraken en de oefeningen word je je bewust van wat je voelt in je lijf.

Het kan onder andere helpen bij het vinden van balans in je leven, het aangeven van grenzen en het omgaan met/oplossen van psychosomatische klachten.

De grondlegger van de haptonomie is Frans Veldman. Hij was van oorsprong fysiotherapeut en merkte dat als hij op een bepaalde manier aanraakte, door middel van echt contact maken, klachten van mensen ook echt verdwenen en hij meer de oorzaak kon aanpakken.

Een fijne oefening

Een fijne oefening die je kan helpen is de volgende: ga, terwijl je op een stoel zit, met je billen op je handen zitten. Vervolgens voel je met je billen je handen, voel je ook je handen op de stoel en voel je dat je stoel poten heeft (dat je dus niet in de lucht zweeft;) ). Daarna trek je je handen 1 voor 1 onder je billen uit. Meestal voel je dan dat je veel meer in de stoel gezakt zit en soms is je ademhaling ook rustiger geworden en zit ie meer in je buik. Dit is dus een mooie manier om dieper te ontspannen en kan je ook helpen in lastige situaties. Je kunt in andere situaties niet altijd op je handen zitten, maar door dus bewust te voelen dat je met je billen op de stoel zit, wordt je vanzelf rustiger.

Zowel het aanraken als oefeningen zoals hierboven, gebruik ik in de:

Meer weten over haptonomie?

Een filmpje:
haptonomie

Fijne boeken:
-Het lichaam als verhaal, door Dieuwke Talma
-Haptonomie, een kwestie van gevoel, door Bob Boot

Posted in haptonomie | Tagged , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Haptonomie

EFT

eftEFT oftewel Emotional Freedom Techniques is een energetische methode om de negatieve emotionele lading van gebeurtenissen en overtuigingen af te halen.

Het werkt door het kloppen op bepaalde acupunctuurpunten van het lijf. Ondertussen spreek je een bepaalde zin/gedeelte van een zin uit die te maken heeft met de gebeurtenis of negatieve overtuiging.

De simpele techniek heeft een sterke invloed op bepaalde hersengebieden. Het vermindert in feite in die gebieden de prikkelactiviteit die te hoog is.

EFT is een makkelijke methode die je ook thuis kunt uitvoeren. Vandaar dat ik hem vaak leer aan de kinderen, jongeren en vrouwen die komen voor:

EFT kun je namelijk ook makkelijk thuis uitvoeren tussen de behandelingen door. Wil je graag al zelf aan de slag, lees dan eens hieronder de onderstaande oefening.

Een fijne oefening

Een van de acupunctuurpunten die gebruikt worden in de EFT methode, zorgt voor een vermindering van angst en kun je ook los gebruiken.

Dit punt vind je als volgt: onder je sleutelbeenderen zit aan beide kanten een kuiltje. Als je met een aantal vingers (makkelijkste is je pink, ringvinger, middelvinger en wijsvinger) tegelijkertijd op die punten klopt, dus zowel links als rechts, dan neemt de spanning in je lijf af. Dus bijvoorbeeld handig om te gebruiken voor een toets of sollicitatie. Of bijvoorbeeld bij een andere spannende gebeurtenis.

Meer weten over EFT?

-fimpje voor iedereen: EFT (typisch amerikaans;), maar geeft een goed beeld hoe de methode in zijn werk gaat

-boek voor professionals: EFT van A tot Z, Gabrielle Rutten en Henk van der Veen

Posted in EFT | Tagged , , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor EFT

Mindfulness, handige apps

mindfulnessMindfulness, je hebt er vast wel eens van gehoord. Het wordt vaak omschreven als een training in aandacht en een manier om in het hier en nu aanwezig te zijn.

Mindfulness kan bijvoorbeeld helpen bij beter slapen, makkelijker kunnen ontspannen, stress en makkelijker kunnen concentreren.

Het zorgt ervoor dat je gedachten niet met je op de loop gaan. Door bijvoorbeeld te focussen op je ademhaling of de sensaties in je lijf, heb je minder last van piekergedachten en kun je gedachten makkelijker laten gaan.

Zelf gebruik ik mindfulness vaak in de:

Overigens kun je met onderstaande oefening ook gewoon thuis aan de slag.

Een oefening

Een bekende oefening uit de mindfulness is de lichaamsscan. Hier een verkorte versie: Je gaat rustig liggen op een matras of op een matje en doet je ogen dicht. Je voelt eerst je ademhaling op en neer gaan. Daarna ga je met je aandacht naar je linker voet en dan naar je linker been. Vervolgens ga je met je aandacht naar je rechter voet en dan je rechter been. Daarna voel je je billen. Vervolgens voel je je onderrug, je middenrug, je bovenrug en de achterkant van je schouders. Dan ga je met je aandacht naar beneden en voel je je buik, je middenrif en je borst. En vervolgens voel je de voorkant van je linker schouder, je linker arm en dan je linker hand. En daarna je rechter schouder, je rechter arm en je rechter hand. Daarna voel je je nek (zowel voor als achterkant), de achterkant van je hoofd, de bovenkant van je hoofd en je gezicht. Als afsluiting richt je nog even je aandacht op je ademhaling. En daarna doe je je ogen weer open.

Fijne apps

-Stilzitten als een kikker (voor jongeren)
-VGZ Mindfulness Coach (voor volwassenen)

 

 

 

Posted in mindfulness | Tagged , , , , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Mindfulness, handige apps

Een rustige ademhaling

ademhalingIedereen haalt adem. De een wat sneller dan de ander. Daarnaast ademen kinderen vaak wat sneller dan volwassenen.

Als we als volwassenen een rustige ademhaling hebben, dan halen we adem naar ons buik. Normaliter ademen we dan ongeveer 6-10x per minuut in rust. Je kunt dit uitrekenen door eens een minuut bij te houden hoeveel keer je in/uitademt. Elke inademing + uitademing is tel je als 1 ademhaling.

Veel mensen halen echter veel vaker per minuut adem en halen hoog adem. Met hoog ademhalen bedoel ik dat ze met name met hun borst ademhalen en niet met hun buik. Bij een buikademhaling voel je de buik naar binnen gaan als je uitademt en naar buiten gaan als je inademt (dit kun je voelen door je hand op je buik te leggen). Als je meer vanuit je borst ademhaalt, dan voel je vooral je borst op en neer gaan.

Het kan niet direct kwaad als je sneller en hoger ademhaalt, maar op den lange duur zorgt het onder andere voor vermoeidheid en meer stress in je lijf.

Sommige mensen halen chronisch te snel en te hoog adem, dit wordt ook wel chronische hyperventilatie genoemd. Hierbij kan lichaamsgerichte kindertherapie of lichaamsgerichte therapie helpen. Meer daarover vind je hier:

Dan werken we onder andere met aanraken en ademhalings- en ontspanningsoefeningen om hier iets aan te doen.

Als je ademhaling alleen af en toe hoog en snel is, dan is dat heel normaal. Dit is meestal het geval als je iets spannends moet doen, wat stress geeft.

Een fijne oefening die helpt om je ademhaling tot rust te brengen

Voel in je lijf waar je ademhaling zit en leg op die plek je handen neer. Ga vervolgens bewust naar je handen toe ademen. Mogelijk zakt de ademhaling in je lijf naar beneden. Als dat zo is, schuif je je handen mee en blijf je naar je handen ademhalen. Dit kun je doen totdat je ademhaling is gezakt tot in je onderbuik. Zakt ie niet tot in je onderbuik, dan is dat niet erg. Dan adem je gewoon nog een paar keer naar de plek waar ie wel zit en laat je daar je handen liggen.

Posted in ademhaling | Tagged , , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Een rustige ademhaling

Faalangst, een handige tip

Faalangst, oftewel de angst om fouten te maken, komt veel voor bij zowel kinderen, jongeren als volwassenen. Deze angst kan een rol spelen bij opleiding/school, werk, maar ook bijvoorbeeld met sporten of in sociale situaties. Vaak heb je er met name last van als je het gevoel hebt dat je goed moet presteren.  Klachten waar je mogelijk last van hebt bij faalangst:

 • faalangstBang zijn om fouten te maken
 • Hoofdpijn of buikpijn krijgen als iets spannend is
 • Moeite hebben om te ontspannen en/of in slaap te vallen ’s avonds
 • Vaak twijfelen aan jezelf en tegen jezelf zeggen dat je dingen niet kan of niet goed genoeg hebt gedaan
 • Bang zijn dat anderen je niet aardig vinden
 • Moeite hebben met nieuwe, onbekende situaties
 • Boos worden op jezelf als iets niet lukt
 • Moeite hebben om met kritiek om te gaan.

Wat kun je doen aan faalangst?

Faalangst valt aan te pakken door middel van het aangaan van de angst in stapjes, door het veranderen van je gedachten, via EFT, en ook door het doen van bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen. Hieronder vind je een fijne ontspanningsoefening.

Een fijne oefening bij faalangst

Een fijne oefening is de fff ademhaling. Bij de fff ademhaling, adem je kort in door je neus (met je schouders ontspannen). Vervolgens adem je lang uit door je mond met een fff klank. Hierdoor gaat je ademhaling vanzelf weer naar je buik. Meestal zit je ademhaling als je bang/gespannen bent, namelijk meer bij je borst. Door deze fff ademhaling een paar keer te doen, bijvoorbeeld 5x achter elkaar, kom je weer wat tot rust.

Nog meer oefeningen leren om om te gaan met faalangst, kijk dan eens bij lichaamsgerichte kindertherapie of lichaamsgerichte therapie.

Posted in Faalangst | Tagged , , , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Faalangst, een handige tip

Is mijn kind hooggevoelig? Doe hier de test

Vraag je je af of jouw kind hooggevoelig is? Beantwoord onderstaande vragen dan even met ja of nee. Ga vooral af op je eerste gevoel.

 1. hooggevoeligheid kindSchrikt snel
 2. Heeft last van kleren die kriebelen, naden in sokken of kledingmerkjes op zijn/haar huid.
 3. Houdt over het algemeen niet van grote verrassingen.
 4. Leert meer van een vriendelijke terechtwijzing dan een strenge straf.
 5. Lijkt gedachten te kunnen lezen.
 6. Gebruikt moeilijke woorden voor zijn/haar leeftijd.
 7. Ruikt elk vreemd geurtje.
 8. Heeft een scherpzinnig gevoel voor humor.
 9. Lijkt zeer intuïtief.
 10. Is moeilijk in slaap te krijgen na een opwindende dag.
 11. Heeft moeite met grote veranderingen.
 12. Wil zich verkleden als zijn/haar kleren nat of zanderig zijn geworden.
 13. Stelt veel vragen.
 14. Is een perfectionist.
 15. Heeft oog voor het verdriet van anderen.
 16. Houdt meer van rustige spelletjes.
 17. Stelt diepzinnige, beschouwende vragen.
 18. Is zeer gevoelig voor pijn.
 19. Kan slecht tegen een luidruchtige omgeving.
 20. Heeft oog voor detail (iets dat van plaats is veranderd, een verandering in iemands uiterlijk e.d.).
 21. Kijkt eerst of het veilig is alvorens ergens in te klimmen.
 22. Presteert het best wanneer er geen vreemden bij zijn.
 23. Beleeft de dingen intensief.

De uitslag

Scoor je meer dan 13 punten, dan is je kind waarschijnlijk hooggevoelig. Deze test komt uit het boek Hoogsensitieve kinderen van Elaine Aron.

Wil je graag begeleiding bij hooggevoeligheid voor je kind, lees dan hier meer.

 

Posted in hooggevoeligheid | Tagged , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Is mijn kind hooggevoelig? Doe hier de test