‘Je moet het gewoon loslaten’

Als je (hoog)gevoelig bent, komt deze opmerking je misschien wel bekend voor. Mij in ieder geval wel:). 

Vaak blijven gedachten in je hoofd rondspoken of heeft een opmerking van iemand je heel erg geraakt en blijf je daarmee bezig. Andere mensen vinden het vervelend voor je (of in het slechtste geval raken ze je verhalen erover zat) en geven als advies ‘je moet het gewoon loslaten’ of ‘trek het je niet zo aan’. 

loslatenWaarschijnlijk vraag je je vooral af hoe je dat dan moet doen. Nou gaan ‘moeten’ en ‘loslaten’ qua uitvoer als niet zo best samen;). Moeten associeer ik tenminste eerder met ‘vasthouden’. 

Je vraagt je vast af wat je wel kan doen. Een aantal dingen werken voor mij vaak het beste. Wie weet voor jou ook:

-in plaats van te vechten tegen je gedachten, helpt het vaak om gewoon te voelen wat het met je doet. Waar voel je het in je lijf? Welke emotie voel je? En wat heeft het met je gedaan? Door daar bij stil te staan, zonder het persé te willen veranderen, laat je lijf vaak vanzelf los. Soms gaat dit gepaard met tranen. Sommige mensen hebben een hekel aan tranen. Mogelijk helpt het om je dan te realiseren dat het gewoon een manier van je lijf is om spanning eruit te gooien. 

-mocht dat wat je voelt iets zijn wat je niet raakt, maar wat je gewoon hebt overgenomen van de ander, dan helpt gronden meestal ook goed. Heel simpel kun je je gewoon voorstellen dat er vanuit je stuitje een lijn loopt naar het midden van de aarde. En dat je alles aan de aarde geeft. Kun je het niet voor je zien, dan stel je het gewoon: ‘ik maak een verbinding met het midden van de aarde’. Meestal is dat al voldoende.

-een iets ‘vagere’ oefening die je kunt doen, is een roos (of als je een hekel hebt aan rozen, een andere bloem) voorstellen tussen jou en de ander. En je dan voorstellen dat je alles wat niet van jou is, teruggeeft via de roos aan de ander. Vervolgens kun je je nog voorstellen dat je de roos opblaast. 

 

Dingen die meestal niet helpen:

-er eindeloos over blijven nadenken. Dan houd je namelijk juist vast. Ga niet boos worden op jezelf dat je er wel over nadenkt, stel dan gewoon vast dat je erover nadenkt, dan wordt het meestal vanzelf wel minder

-zo snel mogelijk oplossingen bedenken. Meestal helpt dat namelijk niet, omdat je hoofd er dan alsnog mee bezig is en de emotie nog blijft zitten. En hoe meer je in je lijf aanwezig bent (ipv puur in je hoofd), hoe sneller je loslaat.

Heb jij nog leuke suggesties die helpen, dan hoor ik ze graag.

Succes!

 

Posted in hooggevoeligheid | Tagged , , , , | Reacties uitgeschakeld voor ‘Je moet het gewoon loslaten’

Onbegrepen lichamelijke klachten, zijn ze echt niet te begrijpen…..

Regelmatig krijg ik mensen in mijn praktijk met onbegrepen lichamelijke klachten. Dit zijn klachten waar geen medische oorzaak voor wordt gevonden. Soms zijn het ook klachten die erger zijn dan medisch te verklaren is.

Deze klachten worden vaak ook wel psychosomatische klachten of somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten genoemd. Het woordje ‘somatisch’ betekent in feite lichamelijk/medisch. Het nadeel van de term psychosomatische klachten is dat het suggereert dat de klachten dus komen door de psyche/de geest en dus psychisch zijn. Terwijl dit natuurlijk maar de vraag is. Vandaar dat ik de term somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten in ieder geval al beter vindt klinken. Zelf noem ik het liever onbegrepen lichamelijke klachten, omdat er vaak wel een verklaring blijkt te zijn. Deze verklaring is gewoon wat minder bekend.

Wat ik vaak zie in mijn praktijk is dat cliënten, door het hele medische traject, het gevoel krijgen dat het aan hen ligt. En soms ook door het niet begrepen worden door sommige artsen en therapeuten. Ze worden dan boos op zichzelf en zorgen daardoor minder goed voor zichzelf, gaan over hun grenzen en dan worden de klachten alleen nog maar erger. Dit herken ik ook uit de tijd dat ik zelf onbegrepen lichamelijke klachten had. Vaak is begrip krijgen van iemand die naar hen luistert, in eerste instantie, het allerbelangrijkste.

Onbegrepen lichamelijke klachten, een uitleg

Zelf werk ik vanuit de volgende visie, die heel veel onbegrepen lichamelijke klachten wel degelijk verklaart:

bindweefselIn ons lichaam hebben we overal bindweefsel zitten. Dit zit om alle botten, organen, pezen, bloedvaten en zenuwen. Dit bindweefsel is overal in het lijf (van hoofd tot tenen) met elkaar verbonden. In dit bindweefsel kan een verharding ontstaan, bijvoorbeeld door een fysieke gebeurtenis (val van je fiets, gebroken pols, enz.) of onbegrepen lichamelijke klachtenemotionele gebeurtenis (een lange periode van stress, een heftige gebeurtenis of trauma). Aangezien je lijf deze plek wil ontlasten, gaan andere delen van je lijf deze verharding compenseren. Als deze compensatie lang duurt, dan ontstaan er op de plekken die compenseren ook weer verhardingen in het bindweefsel. En zo kun je steeds meer klachten in je lijf krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld na een blessure in je schouder, ook last krijgen van je onderbuik (bijvoorbeeld darmklachten) en je been. En dat is natuurlijk niet makkelijk meer te verklaren, als je het bovenstaande principe niet kent.

Daarnaast kan ons zenuwstelsel ook overalert raken (een bepaald deel ervan, dat laat ik nu even buiten beschouwing) en ook dat kan zorgen voor allerlei klachten in je hele lijf. Zeker als je hooggevoelig bent, gebeurt dit sneller, is mijn ervaring.

Onbegrepen lichamelijke klachten, er valt iets aan te doen

Misschien vraag je je af. Maar wat is daar nou aan te doen?

Het mooie is dat lichaamsgerichte therapie ervoor zorgt dat het zelfhelend vermogen van je lijf weer ‘aangezet’ wordt en dat fysieke en emotionele spanning/gebeurtenissen kunnen worden losgelaten. Door aanraking op verharde plekken en op plekken die zorgen voor rust in het zenuwstelsel, gaat het bindweefsel steeds verder uit de knoop (zelfs als je niet weet waar het precies in de knoop zit) en komt het zenuwstelsel tot rust. Zo verdwijnen dan langzamerhand (en soms ook in 1 of 2 keer) de fysieke en emotionele klachten.

Heel vaak blijkt er dus veel meer mogelijk dan artsen of andere medici (zoals fysiotherapeuten) kunnen bereiken. En ook fijn, de boosheid naar jezelf neemt af als je snapt hoe het zit en dat het dus niet jouw ‘schuld’ is.

Posted in hooggevoeligheid, lichaamsgerichte therapie | Tagged , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Onbegrepen lichamelijke klachten, zijn ze echt niet te begrijpen…..

Pepernoten massage

Veel (hoog)gevoelige kinderen zijn zo rond sinterklaas snel overprikkeld. Overprikkeling ontstaat door teveel in het hoofd aanwezig zijn en te weinig in het lijf.

Wil je je kind helpen om meer in zijn/haar lijf aanwezig te zijn? En zo te zorgen dat jouw kind de prikkels beter kan afvoeren? Dan kun je samen de pepernotenmassage doen. Het is handig om deze dagelijks of om de dag te doen.

Wil je hem graag uitprinten of downloaden, klik dan op pepernotenmassage.

De pepernotenmassage, zo doe je hem:

massageLaat je kind liggen op zijn/haar buik, met zijn/haar ogen dicht of op een kiertje (als je kind dat fijner vindt). Dit is het makkelijkste op bed of op een matje op de grond.

Vervolgens ga je pepernoten maken:

Eerst voeg je alle ingrediënten toe. Je begint bij het hoofd en doet dit over het hele lijf tot aan de voeten.

Stap 1: boter toevoegen (maak wrijvende bewegingen met je handen)

Stap 2: suiker toevoegen (tik met je vingers)

Stap 3: zelfrijzend bakmeel toevoegen (tik met je vingers, maar dan iets zachter, want bakmeel is lichter dan suiker)

Stap 4: zout (doe je duim en wijsvinger op elkaar en maak op die manier ‘snufjes zout’

Stap 5: speculaaskruiden toevoegen (tik met je vingers)

Stap 6: Kneed daarna het deeg (maak kneedbewegingen met je handen, vraag aan je kind of het harder of zachter mag of zo goed is)

Stap 7: Vervolgens doe je er nog melk bij (maak strijkende bewegingen met je handen)

Stap 8: Kneed daarna nogmaals.

Stap 9: Daarna ga je met je vinger rondjes maken (de bolletjes van de pepernoten) en druk je ze een beetje plat (met 1 vinger). Dus maak elke keer een rondje met je vinger en druk dan nog even.

Stap 10: Vervolgens gaan de pepernoten in de oven: leg losjes een deken over je kind (als je kind liever geen deken over zijn/haar hoofd heeft liggen, laat je het hoofd vrij). En leg vervolgens je handen op deze deken om de oven te verwarmen.

Je kind mag ‘ping’ zeggen als de oven klaar is. Dan pak je de deken weer op en eet je zogenaamd de pepernoten op.

Als je kind ziek is of verkouden, is het beter om deze oefening niet te doen, omdat de doorstroming in het lijf door deze oefening toeneemt en mogelijke ziekteverwekkers/afvalstoffen dat ook meer gaan circuleren en dat is juist niet handig.

Kinderen vinden het vaak overigens ook erg leuk om deze oefening bij papa en mama te doen. Dus als je zelf even behoefte hebt aan ontspanning, is dit ook een leuke;).

 

 

Posted in massage | Tagged , , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Pepernoten massage

Burn out? Volg je hart!

Een burn out komt erg vaak voor bij vrouwen. Dit merk ik ook in mijn praktijk. Het vervelende van een burn out is dat je onder andere vaak last hebt van extreme vermoeidheid, gejaagdheid, slaapproblemen, weinig zelfvertrouwen, piekeren, slechte concentratie en somberheid.

burnoutWat mij altijd opvalt in mijn praktijk, is dat vrijwel alle vrouwen met een burn out ook vastlopen in het volgen van hun hart. Bijvoorbeeld op het gebied van werk, relatie, kinderen, hobby en/of sociale relaties. Ze weten regelmatig diep in hun hart wel wat ze willen, maar durven er (nog) niet voor te gaan.

Zodra zij in de lichaamsgerichte therapie gaan voelen wat ze werkelijk willen en zichzelf meer gaan waarderen, gaan ze al snel hun hart weer volgen en verdwijnen ook de burnout klachten.

Zelf aan de slag

Heb jij ook de wens om je hart te gaan volgen en wil je voor jezelf helder krijgen wat je dan precies zou willen? Probeer dan eens de volgende tips:

  • Schrijfopdracht: Zet een kookwekker en schrijf 10 minuten zonder te stoppen. Ook als je niet weet wat je moet schrijven, dan schrijf je gewoon op wat je denkt, bijv ‘ik weet het even niet’. Blijf in ieder geval doorschrijven. De zin waarmee je je schrijfopdracht begint, is ‘Als ik mijn hart zou volgen, zou ik…..’
  • burnoutCollage: Neem een paar tijdschriften (zoals happinez, flair, vriendin, libelle, margriet, viva) die jou aanspreken. Hou het thema ‘mijn hart volgen’ in gedachten en scheur en knip alles uit wat je aandacht trekt. Dit mogen woorden en plaatjes zijn. Plak deze vervolgens op een groot vel of canvasdoek. Soms heb je dan nog niet helder wat je woorden en plaatjes betekenen. Soms ook wel. Heb je het nog niet helder, dan wordt het meestal in de loop van de weken vanzelf duidelijk.
  • Meditatie: leg je handen op je hart en adem daar bewust naar toe. Doe dit elke dag 5-10 minuten en je krijgt steeds helderder wat voor jou belangrijk is. Je hoeft niet actief aan het volgen van je hart te denken. Ben je niet van het stilzitten? Dan kun je bijvoorbeeld ook af en toe een lange wandeling maken in stilte of creatief bezig zijn. Net wat bij jou past. De rust zorgt er vanzelf voor dat dingen helderder worden.

Wil je toch graag nog wat hulp bij je burn out of het volgen van je hart? Dan ben je van harte welkom in mijn praktijk!

Posted in burnout | Tagged , , , , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Burn out? Volg je hart!

Lichaamsgerichte therapie, wat is dat nou eigenlijk?

Regelmatig krijg ik de vraag wat lichaamsgerichte therapie inhoudt. Vandaar deze blog.

Er zijn vele vormen van lichaamsgerichte therapie. Je kunt bijvoorbeeld denken aan haptotherapie, craniosacraaltherapie, energetische therapie, massagetherapie, ademtherapie, ontspanningstherapie, of psychomotorische therapie. Mogelijk ken je wel een van deze vormen.

Ik heb de afgelopen jaren opleidingen en cursussen gevolgd op het gebied van haptonomie, ademhaling, ontspanning, massage en energetisch lichaamswerk. Daarnaast ben ik in opleiding tot craniosacraaltherapeut.

In de lichaamsgerichte therapie die ik geef, maak ik dus gebruik van al deze werkvormen. Hoe de therapie er precies uitziet, zal ik hieronder beschrijven. Ik maak een tweedeling tussen kinderen,  en jongeren en volwassenen, omdat daar verschil in zit.

Volwassenen en jongeren

Als ik met volwassenen en jongeren werk, beginnen sessies meestal eerst met een kort gesprek. Om even te horen wat de vorige sessie teweeg heeft gebracht en wat er voor jou belangrijk is om deze keer aandacht aan te besteden.

lichaamsgerichte therapieVervolgens werk ik meestal met aanraking. Hierbij raak ik iemand zachtjes aan over de kleding heen. Dit doe ik meestal in eerste instantie op specifieke punten die zorgen voor diepe ontspanning in het lijf. Deze punten zijn onder andere bij de voeten, buik/rug, borst en hoofd. Hierdoor ga je beter je eigen lijf voelen en ga je ook voelen welke plekken in jouw lijf om aandacht vragen. Dit zijn vaak plekken waar emoties of spanningen liggen opgeslagen in het bindweefsel (bindweefsel zit door je hele lijf, om je organen, botten en spieren). Meestal raak ik je vervolgens op die plekken aan en door het contact wat je dan maakt met mijn hand op die plek, ga je voelen wat er opgeslagen ligt (dat gaat vanzelf, daar hoef je geen moeite voor te doen). Dit kunnen herinneringen, overtuigingen of emoties zijn. En soms ook gewoon fysieke spanning. Door dit te gaan voelen, kun je het vervolgens ook loslaten. En zo veranderen je overtuigingen en laten emoties los.

Wat ik vaak zie, is dat cliënten beter voor zichzelf gaan zorgen, dat ze makkelijker hun grenzen gaan aangeven, dat ze meer ruimte in gaan nemen, overprikkeling verdwijnt, en dat fysieke en/of emotionele klachten sterk verminderen of verdwijnen.

Lichaamsgerichte therapie helpt ook erg goed bij onbegrepen lichamelijke klachten, burn out, stress en hooggevoeligheid.

Verder geef ik soms nog oefeningen mee om bijvoorbeeld makkelijker te ademen, meer in je kracht te komen en te blijven, of beter te kunnen ontspannen.

Kinderen

Als ik kinderen behandel, dan ben je er als ouder vaak bij.

Bij kinderen kletsen we vaak eerst even en doen we soms een spelletje rondom een bepaald thema. Je doet dan als ouder gewoon mee.

lichaamsgerichte therapie kindDaarna raak ik aan, net zoals hierboven beschreven bij volwassenen. Het aanraken duurt alleen een stuk korter dan bij volwassenen, omdat kinderen nog niet zo lang kunnen stilliggen. Daarnaast hebben kinderen meestal ook nog beter contact met hun lijf dan volwassenen en reageren ze dus ook sneller positief op de aanraking.

Door de aanraking komen kinderen dicht bij hun gevoel en daardoor vinden ze vaak zelf mooie oplossingen voor de dingen waar ze in het dagelijks leven tegenaan lopen.

Daarna of daarvoor doen we vaak nog samen oefeningen. Deze oefeningen zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat kinderen meer in hun kracht komen, positiever gaan denken of makkelijker ontspannen. Deze oefeningen doen we op een speelse manier. Dit zijn vaak oefeningen die te maken hebben met bewegen en ademhalen.

Verder leer ik jou als ouders soms nog bepaalde aanraakvormen die je thuis met je kind kunt doen, bijvoorbeeld voor het slapengaan. Zodat je ook zelf je kind kunt helpen om weer meer in zijn/haar lijf te komen.

Bij kinderen helpt lichaamsgerichte therapie vooral bij vragen rondom omgaan met overprikkeling en hooggevoeligheid, weerbaarheid/in hun kracht komen, faalangst, ontspannen, hoofdpijn, buikpijn, problemen rondom zindelijkheid, vermoeidheid, omgaan met emoties en slaapproblemen.

Nieuwsgierig geworden? Neem dan gerust contact met mij op voor een gratis kennismakingsgesprek.

 

Posted in lichaamsgerichte therapie | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Lichaamsgerichte therapie, wat is dat nou eigenlijk?

10 tips voor ouders en leerkrachten van hooggevoelige kinderen

Heb je ook hooggevoelige kinderen thuis of in de klas? Dan kunnen de volgende tips helpen om ervoor te zorgen dat ze zich zo goed mogelijk voelen.

Wil je hem liever als pdf lezen of eerst uitprinten, klik dan op tips hooggevoelige kinderen.

Het is mijn missie om (hoog)gevoelige kinderen, jongeren en volwassenen te laten ervaren dat ze goed zijn zoals ze zijn en dat hun (hoog)gevoeligheid juist hun kracht is. Vandaar ook deze gratis tips, zodat jullie als ouders en leerkrachten zoveel mogelijk kunnen helpen. Als er ‘hooggevoelig’ staat, mag je dit ook lezen als ‘gevoelig’. Het maakt namelijk niet uit of je wel of niet zeker weet dat een kind hooggevoelig is.

De meeste tips zijn zowel op school als thuis toepasbaar. Zo niet, dan staat dat erbij.

Ik raad je aan om per tip ongeveer 2 weken te nemen en ze dus niet allemaal tegelijkertijd toe te passen. Zo kun je zien welk effect een tip heeft op het kind en welke tips dus het beste werken voor het desbetreffende kind. Bovendien is het makkelijker voor jezelf als je niet op alles tegelijk hoeft te focussen. Je kunt natuurlijk wel telkens een tip extra gaan uitvoeren, zodat je ze uiteindelijk allemaal gebruikt.

Alle tips zijn erop gericht om op jezelf te gaan vertrouwen en in je kracht te blijven. Als een kind in zijn/haar kracht is en in zijn/haar lijf aanwezig is, neemt het namelijk veel minder prikkels/emoties over en raakt hij/zij ze ook weer veel sneller kwijt.

1.Emoties erkennen

Veel hooggevoelige kinderen ervaren emoties heel sterk. Emoties van zichzelf, maar ook emoties van de ander. Wat soms lastig is, is om deze emoties weer los te laten. Je kunt als ouder of leerkracht het kind helpen om dit steeds beter te kunnen. Dit doe je als volgt:

hooggevoelige kinderenAls een kind vertelt over een bepaalde gebeurtenis, probeer dan eens te kijken welk gevoel erbij speelt (bijvoorbeeld frustatie, boosheid, angst, verdriet, zenuwen, spanning). Vervolgens toon je daar begrip voor. Bijvoorbeeld: ‘wat vervelend dat Mila zo deed’ of ‘lastig he, die rekensommen’. Je laat oplossingen, adviezen of ‘ja, maar..’ achterwege. Het gaat puur om het erkennen van het gevoel.

Het hoeft niet zo te zijn dat jij de gebeurtenis hetzelfde ziet, dat doet er even niet toe. Het gaat puur om het gevoel van het kind. Dus als een kind bijvoorbeeld een versie van een verhaal vertelt die helemaal niet overeenkomst met hoe jij het waargenomen hebt, toon je alsnog  begrip voor het gevoel (als dat gevoel zakt, kun je er namelijk veel beter over praten met een kind).

Soms gebeurt het dat kinderen door het begrip tonen nog meer gevoelens gaan uiten. Ook dan blijf je begrip tonen, zonder adviezen/oplossingen/ja maars.

Als een kind vervolgens tot rust is gekomen en je hebt het gevoel dat hij/zij nog wel een oplossing nodig heeft, kun je vragen: ‘wat zou jou helpen?’ of ‘hoe wil jij het oplossen?’. Zo leert het kind op zichzelf te gaan vertrouwen. Is je kind nog jong en kan het nog niet zo goed zelf oplossingen bedenken, dan kun je 2 oplossingen geven om uit te kiezen.

2.‘Maakt mij niet uit of ‘weet ik niet’

‘maakt mij niet uit’ of ‘weet ik niet’. Hoor jij dit jouw kind ook vaak zeggen? Vaak zeggen kinderen dit als ze bang zijn om iets fout te doen/zeggen. Door geen antwoord te geven, kun je het in ieder geval niet fout doen. Wat jij kunt doen om dit gedrag te doorbreken, is het volgende:

-bij ‘maakt mij niet uit’: hierbij kun je aangeven ‘je mag toch kiezen’. Tenzij je denkt dat het een kind echt niet uitmaakt, maar meestal is dat niet het geval.

-bij ‘weet ik niet’: hierbij kun je een kind even de tijd geven en zeggen ‘denk er maar even over na’ en dan kun je op een later moment er nog even op terugkomen.

3.Meer rust

hooggevoelige kinderenHooggevoelige kinderen hebben meestal meer rust nodig dan een ander. Het is fijn om daarvoor een plek te creëren in huis. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een tipi tent, een zitzak, een eistoel van ikea, een hoek met kussens, of iets anders wat je kunt bedenken. Kinderen kunnen vaak ook zelf wel aangeven wat ze fijn vinden.

Op school helpt het vaak als kinderen weten dat ze even naar de wc mogen lopen als het te druk is. Alleen het gegeven dat dit mag, geeft al ruimte in het hoofd van een kind en zorgt er vaak voor dat een kind minder overprikkeld raakt en het uiteindelijk vaak helemaal niet nodig is. En zo wel, dan kunnen ze even weglopen.

4.Gymbal of wiebelkussen

Veel hooggevoelige kinderen zitten veel in hun hoofd en zijn minder aanwezig in hun lijf. Soms krijgen ze ook zelfs hoofdpijn, buikpijn, woede aanvallen, slaapproblemen, of problemen met zindelijkheid, door de spanning en overprikkeling.

Wat kinderen helpt om met hun aandacht in hun lijf te blijven, is het zitten op een wiebelkussen of gymbal. Bij beide hulpmiddelen is het belangrijk dat ze hun voeten goed plat op de grond kunnen zetten, of op het voetenplankje van hun stoel. Ik hoor vaak van kinderen dat ze niet meer zo moe en overprikkeld uit school komen, als ze op een wiebelkussen of gymbal zitten. Wiebelkussens staan bekend als hulpmiddelen voor drukke kinderen, maar werken dus ook om met je aandacht in je lijf te zijn/blijven en daarvoor hoeft een kind dus niet druk te zijn.

Ook thuis kun je zorgen dat je zo’n hulpmiddel in huis hebt, zodat je kind gaat leren om meer met zijn/haar aandacht in zijn/haar lijf te zijn.

Een wiebelkussen of gymbal is niet in elke klas even handig, dus overleg wel even met de leerkracht of het haalbaar is. En vraag ook even aan het kind of hij/zij het fijn vindt. Sommige kinderen schamen zich ervoor of vinden het gewoon niet fijn. Om goed te kunnen bepalen of een gymbal/wiebelkussen voor het kind werkt, is het handig om het 3 weken uit te proberen. Meestal zie je namelijk niet direct resultaat.

5.Stapjes stimuleren

hooggevoelige kinderenHooggevoelige kinderen doen dingen vaak pas als ze zeker weten dat ze iets kunnen. En doordat ze veel voelen, zijn ze soms ook eerder angstig. Wat heel erg belangrijk is, is om het tempo van een kind aan te houden. Hooggevoelige kinderen doen dingen vaak namelijk wel als je ze onder druk zet, maar de angst neemt daardoor meestal niet af en het wordt daardoor niet makkelijker. Bovendien krijgen ze zo geen vertrouwen in zichzelf, maar eerder in de ander.

Wat dus helpt is om een kind wel te stimuleren door te vragen wat het al wel zou durven, maar er geen druk op te zetten. Als kinderen ervaren dat ze de ruimte krijgen, zullen ze juist steeds meer durven te proberen.

6.Fijne plek in de klas

Het helpt om aan hooggevoelige kinderen te vragen welke plek in de klas zij het fijnste vinden. Dit is namelijk niet altijd op de plek die wij denken dat het rustigste/fijnste is.

7.Aanwezig zijn in je lijf

Zoals ik al aangaf is het heel belangrijk dat hooggevoelige kinderen in hun lijf aanwezig zijn. Op die manier komen prikkels/emoties van de ander minder binnen, kunnen ze beter voelen wat van hen is en wat van de ander, en kunnen ze makkelijker loslaten. Dat is ook precies de reden waarom ik in mijn praktijk de psychologie combineer met lichaamsgericht werken.

Je kunt je kind helpen om meer in zijn/haar lijf aanwezig te zijn, door lichaamsgerichte dingen te doen. Bijvoorbeeld als een kind uit school komt, of voor het slapen gaan. Leuke oefeningen zijn massagespelletjes (zie onder blog op mijn website bijvoorbeeld de dierenmassage), stoeien of even kriebelen. Daarnaast helpt bewegen natuurlijk ook, zoals dansen of trampoline springen.

In de klas kun je kinderen helpen door ze bijvoorbeeld even op hun handen te laten zitten. Daardoor voelen ze daarna de stoel beter en zakken ze meer in hun lijf. Ook even lekker uitblazen op de ffff, kan vaak helpen om even tot rust te komen.

8.Overprikkeling herkennen

Zie je dat een kind overprikkeld begint te raken of verwacht je dat de overprikkeling gaat toenemen, help een kind dan om dat te herkennen. Dit kun je doen door het te benoemen. Sommige kinderen willen dit niet horen. Dan kan het ook helpen om zelf even iets rustigs te gaan doen en een kind mee te laten doen of te vragen of hij/zij jou wil helpen.

9.Zelf het goede voorbeeld geven

Zeker tot een jaar of 10, maar soms ook langer, gaan veel kinderen mee in de rust/onrust van hun ouders. En soms ook in de rust/onrust van de leerkracht. Als je zelf de hele dag doorrent of veel stress hebt, is de kans groot dat je kind ook sneller overprikkeld is. Het is dus altijd handig om even te kijken wat een kind van jou overneemt. Als je dan goed voor jezelf zorgt, wordt een kind meestal vanzelf ook rustiger.

10.Help, wat nu?

hooggevoelige kinderenIs er een probleem waar je tegenaan loopt en staat er geen tip bij die gaat helpen? Vraag dan eens aan je kind wat hij/zij denkt dat helpt. Hou er rekening mee dat kinderen sowieso 10 seconden nodig hebben, na een vraag, om een antwoord te bedenken. En weten ze het niet gelijk, geef ze dan wat langer om na te denken en kom er later op terug.

Mocht je graag nog meer hulp willen, dan ben je natuurlijk altijd welkom, samen met je kind, in mijn praktijk.

Meer daarover vind je op www.praktijk-puur-zijn.nl.

 

Denk je dat andere ouders/leerkrachten hier ook wat aan hebben, dan mag je dit artikel gerust doorsturen aan anderen, door de websitelink door te sturen, of het pdf document (zie bovenaan het artikel).

Wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe blogartikelen, dan is het handig om je aan te melden voor de nieuwsbrief of facebookpagina. Dit kan onderaan de website.

 

Posted in hooggevoeligheid | Tagged , , , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor 10 tips voor ouders en leerkrachten van hooggevoelige kinderen

De dierenmassage voor (hoog)gevoelige kinderen

Is jouw kind ook moe na een lange schooldag? En misschien wel erg overprikkeld? Met als gevolg bijvoorbeeld boze buien?

Hooggevoelige kinderen hebben vaak moeite om met hun aandacht in hun lijf te blijven, als er veel prikkels zijn. Dan kan de dierenmassage fijn zijn om te doen. Deze kun je doen voor het slapen gaan, om lekker rustig in slaap te vallen en het hoofd leeg te maken. Maar je kunt hem ook doen om even een rustmomentje te creëren na school en ervoor te zorgen dat je kind zijn/haar eigen lijf weer goed gaat voelen, en alle prikkels van de dag kwijtraakt.

Hij werkt het beste als je hem regelmatig doet.

De dierenmassage

Laat je kind liggen op zijn/haar buik, met zijn/haar ogen dicht. Dit is het makkelijkste op bed of op een matje op de grond. Je kind mag zijn/haar ogen dichtdoen.

hooggevoeligVervolgens ga je verschillende dieren over het lijf van je kind laten lopen (handigste is van hoofd richting voeten, en dan ook armen en benen meenemen, en eventueel daarna weer van voeten naar hoofd en weer terug). Je vraagt aan je kind welk dier over hem heen mag lopen. En dat dier laat je vervolgens met je handen over zijn/haar hoofd/rug/armen/benen lopen. Dus bij een olifant raak je bijv. aan met platte hand en geef je redelijk veel druk (op het hoofd minder druk). Bij een vis kun je met je platte hand zigzagbewegingen maken. Bij een hond laat je je vingers als pootjes over je kind lopen. Gebruik vooral je eigen fantasie.

Vervolgens kun je nog vragen of kinderen willen dat de olifant bijv. harder of zachter stampt (meer of minder druk geven) of dat de hond langzamer of sneller moet lopen. En je kunt je kind stimuleren om stop te zeggen als het een dier niet fijn vindt of een ander dier wil.

Je kunt aan het lijf van je kind zien of een dier ontspanning of spanning geeft. Als je ziet dat je kind spieren gaat aanspannen bij een bepaald dier, dan geeft dat dier dus minder ontspanning. Wil je graag dat je kind meer rust gaat ervaren, dan is het dus handig om dieren te kiezen die meer ontspanning geven. Kinderen kunnen dit vaak ook zelf goed aangeven.

Als je een aantal dieren gehad hebt, kun je vragen welke het fijnste was, en daar nog even mee afsluiten.

Als je kind ziek is of verkouden, is het beter om deze oefening niet te doen, omdat de doorstroming in het lijf door deze oefening toeneemt en mogelijke ziekteverwekkers/afvalstoffen dat ook meer gaan circuleren en dat is juist niet handig.

Kinderen vinden het vaak overigens ook erg leuk om deze oefening bij papa en mama te doen. Dus als je zelf even behoefte hebt aan ontspanning, is dit ook een leuke;).

Wil je deze dierenmassage graag in pdf vorm ontvangen, klik dan even op dierenmassage.

Posted in haptonomie, hooggevoeligheid, massage | Tagged , , , , , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor De dierenmassage voor (hoog)gevoelige kinderen

Gronden, hoe doe je dat?

grondenKinderen, jongeren en volwassenen krijgen tegenwoordig een heleboel prikkels te verwerken op school en daarbuiten. Denk alleen al aan onze mobieltjes, computers en drukte. Dit zorgt ervoor dat gronden steeds lastiger wordt.

Als je veel prikkels te verwerken krijgt, kom je namelijk steeds meer in je hoofd te zitten, waardoor je sneller een vol hoofd krijgt. Op den duur kan dit onder andere leiden tot minder zelfvertrouwen, vermoeidheid en problemen met concentreren.

Om toch goed in je vel te blijven zitten, is het belangrijk dat jij/je kind regelmatig grondt.

Wat kun je doen om te gronden?

Gronden doe je in feite door alles wat je met je lijf doet, bijvoorbeeld buiten spelen, sporten, creatief bezig zijn, koken en de hond uitlaten.

Verder helpen ontspanningsoefeningen door de dag heen en voor het slapengaan ook om te gronden. Bijvoorbeeld even je lijf voelen van top tot teen (door even bewust bij elk deel van je lijf stil te staan).  Als je hier een dagelijkse gewoonte van maakt, zul je zien dat jij of je kind steeds beter in zijn/haar vel komt te zitten.

Toch nog een beetje hulp nodig bij het gronden of omgaan met je hooggevoeligheid? Kijk dan eens bij :

Posted in hooggevoeligheid | Tagged , , , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Gronden, hoe doe je dat?

Craniosacraal ontspanning, een uitleg

Bij craniosacraal therapie en craniosacraal ontspanning wordt je aangeraakt over je kleding heen. Je wordt aangeraakt als hele persoon en de focus ligt dus op jou en niet op je klacht of op het symptoom. Door de subtiele zachte aanraking ga jij jezelf beter voelen. Daardoor kun je voelen wie jij werkelijk bent en wat een symptoom/klacht jou te vertellen heeft.

Het komt bijvoorbeeld voor dat je je tijdens het aanraken een bepaalde gebeurtenis herinnert en je deze dan een plekje kunt geven. Waardoor je lijf weer kan ontspannen.

Of dat je voelt waar je spanning in je lijf vasthoudt en deze kun je dan loslaten.

Wetenschappelijke achtergrond

craniosacraal ontspanningCraniosacraal therapie is ontwikkeld door John E. Upledger. Hij was osteopathisch arts en chirurg. In de craniosacraal therapie wordt gewerkt met het craniosacraal systeem. Dit systeem bestaat uit de botten in je hoofd (cranium), het heiligbeen (sacrum), en het bindweefsel hiertussen, wat andere structuren zoals organen, spieren, botten en zenuwen met elkaar verbindt.

John. Upledger ontdekte dat binnen het craniosacraal systeem en het bindweefsel een ritme plaatsvindt en dat noemen we het craniosacraal ritme. Dit ritme kan ik als behandelaar voelen en gebruiken in mijn behandeling.

Craniosacraal ontspanning is de basis van de craniosacraal therapie. Craniosacraal ontspanning zorgt ervoor dat je diep gaat ontspannen en dicht bij jezelf komt en je lijf beter voelt. In de craniosacraal therapie wordt ook therapeutisch gewerkt met het craniosacraal ritme. Zelf ben ik in opleiding tot craniosacraal therapeut en werk ik met craniosacraal ontspanning in de:

Meer weten?

-het boek ‘Het ritme van de schedel’ van John E. Upledger is voor iedereen goed te lezen en een aanrader.
-een mooi filmpje over hoe een behandeling in zijn werk gaat, vind je hier: craniosacraal therapie

Posted in craniosacraal ontspanning | Tagged , , , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Craniosacraal ontspanning, een uitleg

Haptonomie

haptonomieHaptonomie is een methode die gaat over contact. Door contact met de ander in contact komen met je gevoel. Dit gebeurt door middel van aanraken en door middel van oefeningen in de ruimte.

Door het aanraken en de oefeningen word je je bewust van wat je voelt in je lijf.

Het kan onder andere helpen bij het vinden van balans in je leven, het aangeven van grenzen en het omgaan met/oplossen van psychosomatische klachten.

De grondlegger van de haptonomie is Frans Veldman. Hij was van oorsprong fysiotherapeut en merkte dat als hij op een bepaalde manier aanraakte, door middel van echt contact maken, klachten van mensen ook echt verdwenen en hij meer de oorzaak kon aanpakken.

Een fijne oefening

Een fijne oefening die je kan helpen is de volgende: ga, terwijl je op een stoel zit, met je billen op je handen zitten. Vervolgens voel je met je billen je handen, voel je ook je handen op de stoel en voel je dat je stoel poten heeft (dat je dus niet in de lucht zweeft;) ). Daarna trek je je handen 1 voor 1 onder je billen uit. Meestal voel je dan dat je veel meer in de stoel gezakt zit en soms is je ademhaling ook rustiger geworden en zit ie meer in je buik. Dit is dus een mooie manier om dieper te ontspannen en kan je ook helpen in lastige situaties. Je kunt in andere situaties niet altijd op je handen zitten, maar door dus bewust te voelen dat je met je billen op de stoel zit, wordt je vanzelf rustiger.

Zowel het aanraken als oefeningen zoals hierboven, gebruik ik in de:

Meer weten over haptonomie?

Een filmpje:
haptonomie

Fijne boeken:
-Het lichaam als verhaal, door Dieuwke Talma
-Haptonomie, een kwestie van gevoel, door Bob Boot

Posted in haptonomie | Tagged , , , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Haptonomie