Craniosacraal ontspanning, een uitleg

Bij craniosacraal therapie en craniosacraal ontspanning wordt je aangeraakt over je kleding heen. Je wordt aangeraakt als hele persoon en de focus ligt dus op jou en niet op je klacht of op het symptoom. Door de subtiele zachte aanraking ga jij jezelf beter voelen. Daardoor kun je voelen wie jij werkelijk bent en wat een symptoom/klacht jou te vertellen heeft.

Het komt bijvoorbeeld voor dat je je tijdens het aanraken een bepaalde gebeurtenis herinnert en je deze dan een plekje kunt geven. Waardoor je lijf weer kan ontspannen.

Of dat je voelt waar je spanning in je lijf vasthoudt en deze kun je dan loslaten.

Wetenschappelijke achtergrond

craniosacraal ontspanningCraniosacraal therapie is ontwikkeld door John E. Upledger. Hij was osteopathisch arts en chirurg. In de craniosacraal therapie wordt gewerkt met het craniosacraal systeem. Dit systeem bestaat uit de botten in je hoofd (cranium), het heiligbeen (sacrum), en het bindweefsel hiertussen, wat andere structuren zoals organen, spieren, botten en zenuwen met elkaar verbindt.

John. Upledger ontdekte dat binnen het craniosacraal systeem en het bindweefsel een ritme plaatsvindt en dat noemen we het craniosacraal ritme. Dit ritme kan ik als behandelaar voelen en gebruiken in mijn behandeling.

Craniosacraal ontspanning is de basis van de craniosacraal therapie. Craniosacraal ontspanning zorgt ervoor dat je diep gaat ontspannen en dicht bij jezelf komt en je lijf beter voelt. In de craniosacraal therapie wordt ook therapeutisch gewerkt met het craniosacraal ritme. Zelf ben ik in opleiding tot craniosacraal therapeut en werk ik met craniosacraal ontspanning in de:

Meer weten?

-het boek ‘Het ritme van de schedel’ van John E. Upledger is voor iedereen goed te lezen en een aanrader.
-een mooi filmpje over hoe een behandeling in zijn werk gaat, vind je hier: craniosacraal therapie

This entry was posted in craniosacraal ontspanning and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.