Hoofdpijn en buikpijn zijn klachten die bij kinderen zeer vaak voorkomen, zeker in de basisschoolleeftijd. Vaak kan de huisarts of kinderarts geen duidelijke oorzaak vinden. In deze blog vind je een aantal mogelijke oorzaken van hoofdpijn bij kinderen en mogelijke oplossingen.
Mogelijke oorzaken van hoofdpijn
Een medische oorzaak
Een medische oorzaak bij hoofdpijn is natuurlijk altijd mogelijk. Het is dan ook belangrijk om in het geval van veel hoofdpijn bij je kind langs je huisarts te gaan. Dan kan die in ieder geval nakijken en uitsluiten dat dit de oorzaak is.
Prikkelgevoeligheid
Sommige kinderen zijn erg prikkelgevoelig. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn als je kind hooggevoelig is, AD(H)D heeft of autisme heeft. Vaak helpt het dan om te gaan kijken hoe het aantal prikkels op een dag verminderd kan worden. Hierbij kun je onder andere kijken naar de plek in de klas, het aantal rustmomenten op een dag (bijv. als je kind uit school komt), hoeveel rust jij zelf als ouder ervaart (aangezien kinderen erg goed zijn in het spiegelen van hun ouders), het aantal activiteiten op een dag en het ritueel voor het slapengaan. Verder kun je zelf je kind helpen met het afvoeren van prikkels, bijvoorbeeld door je kind op school of thuis regelmatig op een wiebelkussen of gymbal te laten zitten (helpt niet bij elk kind) en door je kind ’s avonds even te masseren (hier vind je de dierenmassage om samen met je kind te doen). Ook kan prikkelverwerking verbeteren door onder andere lichaamsgerichte kindertherapie
Fysieke of emotionele blokkade
Een andere oorzaak is dat je kind een blokkade in zijn/haar lijf heeft. Dit kan een emotionele of een fysieke blokkade zijn. Zo zie ik vaak in mijn praktijk dat als kinderen in het verleden (soms heel wat jaren terug) een keer flink gevallen zijn, dat dit dan spanning geeft op een bepaalde plek in het lijf (bijv. in de onderrug) en dat die voor hoofdpijn zorgt. Ook een lastige geboorte kan soms leiden tot hoofdpijn.
Verder kunnen kinderen emotioneel iets heftigs hebben meegemaakt (kan voor ons als volwassenen iets kleins lijken) en ook dat kan zorgen voor blokkades in het lijf. Blokkades, zowel fysiek als emotioneel, zijn goed op te lossen door middel van lichaamsgerichte therapie
Emotieverwerking
Ook als kinderen moeite hebben om emoties te verwerken en daardoor situaties niet loslaten en veel blijven piekeren, kan dit leiden tot hoofdpijn. Je kunt je kind dan in ieder geval helpen met loslaten door begrip te tonen als hij/zij vertelt wat het heeft meegemaakt. Het is handig om dan geen adviezen of oplossingen aan te dragen. Wil je graag weten hoe je dit kunt doen, kijk dan even bij de tips voor ouders van gevoelige kinderen.
Heeft je kind al lang of vaak last van hoofdpijn en kom je er niet uit, lees dan hier verder over begeleiding daarbij.