Kom af van hyperventilatie en/of chronische hyperventilatie!

Heb je last van hyperventilatie of paniekaanvallen? Of heb je last van chronische hyperventilatie of een continue hoge ademhaling? Dan helpt lichaamsgerichte therapie om hier vanaf te komen. 

Symptomen hyperventilatie en paniekaanvallen

Als je last hebt van hyperventilatie (paniekaanvallen), dan kun je je herkennen in een of meerdere van onderstaande hyperventilatie symptomen:

 • een benauwd gevoel of hoog ademen (ter hoogte van je borst of middenrif en niet in je onderbuik)
 • licht gevoel in je hoofd
 • hartkloppingen of pijn op je borst
 • een droge mond
 • tintelingen in je lijf, met name vaak in armen en benen
 • een slap gevoel in je benen
 • gevoelens van paniek of onrust
 • negatieve gedachten

Door te leren om juist te ademen, door het tot rust brengen van je zenuwstelsel, en door het aanpakken van eventuele achterliggende oorzaken, kun je van deze klachten af komen.

Symptomen chronische hyperventilatie

Je kunt ook last hebben van chronische hyperventilatie. Als je hier last van hebt, dan kan het overigens goed zijn dat je dat helemaal niet weet. Dit merken mensen namelijk zelf minder snel op. Als je hier last van hebt, dan kun je je herkennen in een of meerdere van onderstaande chronische hyperventilatie symptomen:

 • voortdurend erg moe zijn, lichamelijk en/of geestelijk
 • snel buiten adem zijn bij inspanning
 • niet uitgerust wakker worden
 • continu verkouden of een slechte weerstand
 • zere keel
 • onrustig of emotioneel zijn zonder duidelijke oorzaak
 • last van huid, allergieën, hormonen of darmen

Ook hierbij helpt het om juist te leren ademen, om je zenuwstelsel tot rust te brengen en om eventuele achterliggende oorzaken aan te pakken. Door middel van lichaamsgerichte therapie kun je dus van deze klachten af komen.

behandeling hyperventilatie en behandeling chronische hyperventilatie

De werkvormen en oefeningen die we gebruiken om hyperventilatie en chronische hyperventilatie te behandelen

 • Aanraken: hierbij werken we met een combinatie van energetische therapie, haptonomie, craniosacraal ontspanning. Bij online therapie doen we het aanraken op een meer energetische manier. Meer informatie over hoe dat online gaat, vind je bij de veelgestelde vragen.
 • Oefeningen: bijvoorbeeld oefeningen uit de ademtherapie, bewegingsoefeningen, ontspanningsoefeningen en creatieve oefeningen (hier hoef je niet creatief voor te zijn, liever niet zelfs;)). Alle oefeningen zijn gericht om makkelijker te gaan voelen en om je zenuwstelsel te kalmeren.
 • Gesprek: in het gesprek gaan we vooral in op wat je voelt en waarneemt in je lijf en qua emoties. Dus niet zozeer op je gedachten. Die komen ook wel aan bod, maar lichaamsgerichte therapie onderscheidt zich in het gesprek t.o.v. de psychologie in het  meer gericht zijn op wat je voelt dan op wat je denkt. 

Praktische informatie over de behandeling

Ik begeleid je als therapeut individueel in sessies van een uur. In deze sessies wordt er gewerkt aan wat jij wil verlichten of oplossen. Voorafgaand aan de begeleiding vindt er een intakegesprek plaats. De begeleiding kan plaatsvinden in de praktijk, of door middel van online therapie. Net wat jij het fijnste vindt, het resultaat is namelijk hetzelfde. De kosten worden meestal gedeeltelijk vergoed door een groot aantal zorgverzekeraars. Voor de kosten kun je kijken onder vergoedingen.

Wil je graag af van hyperventilatie, chronische hyperventilatie of paniekaanvallen? Meld je dan hier aan.

Nog vragen? Kijk dan ook eens bij de veelgestelde vragen.

behandeling chronische hyperventilatie en behandeling hyperventilatie en paniekaanvallen

Dit zeggen mijn cliënten over de behandeling bij hyperventilatie en chronische hyperventilatie

‘Leonie heeft mij geholpen in verband met hyperventilatie. Tijdens de sessies kwamen we erachter dat ik eigenlijk altijd hoog ademhaal. Door de sessies kon ik steeds beter naar mijn buik ademen en daardoor voelde ik me rustiger en werd ik steeds minder bang om fouten te maken. Daarnaast hielp het om het er samen over te hebben en mijn negatieve gedachten te veranderen.’

Evelien, 17 jaar

‘Ik was altijd maar moe en toen ik las over chronische hyperventilatie op Leonie haar site, herkende ik me daar gelijk in. Door de oefeningen, het aanraken en het gesprek gaat het nu weer goed.’ 

Marianne

‘Ik had veel last van paniekaanvallen en hyperventilatie. Van Leonie heb ik concrete oefeningen gekregen die ik kan doen als ik daar last van heb, zodat ik niet meer in paniek raak of er snel weer uitkom. Daarnaast hebben we ook aan de oorzaken gewerkt, waardoor ik er nu nog zelden last van heb. ‘

Esther

Wat meer over mij als therapeut

psycholoog bij chronische hyperventilatie en psycholoog bij hyperventilatie en paniekaanvallenHoi, ik ben Leonie. Ik ben opgeleid als psycholoog, en daarnaast ook als lichaamsgerichte therapeut en energetisch therapeut. Daarom werk ik veel met meiden en vrouwen die graag weer meer willen voelen en meer bij zichzelf willen komen. Ik help bij diverse vragen en ben daarnaast gespecialiseerd in SOLK (onbegrepen lichamelijke klachten), burn out, hooggevoeligheid, (chronische) hyperventilatie en trauma. Tevens ben ik ervaringsdeskundige mbt chronische hyperventilatie, SOLK en hooggevoeligheid. Meer over mij vind je hier


Meer informatie over begeleiding voor vrouwen en meiden bij:
hooggevoeligheid / HSP / hoogsensitiviteit, spanningsklachten, burn out, pijnklachten, vermoeidheid, slaapproblemen, hyperventilatie, chronische hyperventilatie

Comments are closed.