Hyperventilatie en/of chronische hyperventilatie zijn klachten waar veel mensen last van hebben. Dit kan veel gevolgen hebben. Hieronder lees je de verschillen tussen de 2 soorten hyperventilatie en wat je eraan kunt doen.
Hyperventilatie (paniekaanvallen)
Als je last hebt van hyperventilatie (paniekaanvallen), dan kun je je herkennen in een of meerdere van onderstaande klachten:
- een benauwd gevoel of hoog ademen (ter hoogte van je borst of middenrif en niet in je onderbuik)
- licht gevoel in je hoofd
- hartkloppingen of pijn op je borst
- een droge mond
- tintelingen in je lijf, met name vaak in armen en benen
- een slap gevoel in je benen
- gevoelens van paniek of onrust
- negatieve gedachten
Gelukkig valt er iets aan te doen, verderop lees je wat.
Chronische hyperventilatie
Als je last hebt van chronische hyperventilatie, dan kan het goed zijn dat je dat helemaal niet weet. Dit merken mensen namelijk zelf minder snel op. Als je hier last van hebt, dan kun je je herkennen in een of meerdere van onderstaande klachten:
- voortdurend erg moe zijn, lichamelijk en/of geestelijk
- snel buiten adem zijn bij inspanning
- niet uitgerust wakker worden
- continu verkouden of een slechte weerstand
- zere keel
- onrustig of emotioneel zijn zonder duidelijke oorzaak
- last van huid, allergieën, hormonen of darmen
Er valt iets aan te doen
Gelukkig valt er vaak heel veel te doen aan (chronische) hyperventilatie. Ik ga graag samen met je aan de slag om te kijken naar wat jij nodig hebt om je klachten te verminderen of te laten verdwijnen. Dit doe ik door samen met jou aan de slag te gaan met de oorzaak van de klachten. Meestal ontstaan je klachten namelijk door een eerdere lichamelijke en/of psychische gebeurtenis die het lijf heeft opgeslagen. Dit zorgt onder andere voor spanning in het middenrif en/of het bekken waardoor goed ademen lastiger gaat. Hier valt iets aan te doen.
Ik begeleid je individueel in sessies van een uur. In deze sessies wordt er gewerkt aan wat jij wil leren door middel van:
- aanraken (combinatie van energetische therapie, haptonomie, craniosacraal ontspanning en massage). Bij online therapie doen we dit op een meer energetische manier.
- oefeningen (ademtherapie, beweging, ontspanning en creatief)
- gesprek
De vaardigheden die je leert, kun je ook in het dagelijks leven toepassen, zodat ze steeds meer eigen worden. Voorafgaand aan de begeleiding vindt er een intakegesprek plaats. De begeleiding kan plaatsvinden in de praktijk, of door middel van online therapie. Net wat jij het fijnste vindt, het resultaat is namelijk hetzelfde. De kosten worden meestal gedeeltelijk vergoed door een groot aantal zorgverzekeraars. Voor de kosten kun je kijken onder vergoedingen.
Wil je je hyperventilatie en/of chronische hyperventilatie verminderen of oplossen, meld je dan hier aan. Ook voor vragen kun je contact met mij opnemen.
Meer informatie over begeleiding voor vrouwen en meiden (>12 jaar) bij:
hooggevoeligheid / HSP / hoogsensitiviteit, spanningsklachten, burn out, pijnklachten, vermoeidheid, slaapproblemen, hyperventilatie, chronische hyperventilatie
Meer informatie over begeleiding voor kinderen (<12 jaar) bij:
hooggevoeligheid / HSP / hoogsensitiviteit, spanningsklachten, buikpijn, hoofdpijn, vermoeidheid