(Onbegrepen) lichamelijke klachten

Veel kinderen hebben last van (onbegrepen) lichamelijke klachten. Onder onbegrepen lichamelijke klachten worden lichamelijke klachten verstaan waarvoor geen medische oorzaak te vinden is, of lichamelijke klachten die erger worden door stress of spanning.  Vaak worden deze klachten veroorzaakt door spanning in het lijf of door het niet uiten van bepaalde gevoelens. 

De meest voorkomende lichamelijke klachten bij kinderen en jongeren zijn:

  • Vermoeidheid
  • Buikpijn
  • Hoofdpijn
  • Een vol hoofd
  • Overprikkeling/Alertheid
 • Slaapproblemen
 • Problemen met zindelijkheid
 • Een gespannen lichaam

Maar dat hoeft niet zo te zijn! Stel je voor dat je kind leert om zich goed te ontspannen en de spanning in zijn/haar lijf vermindert/weggaat.

Wat heeft je kind nodig om dit te bereiken? Het beheersen van de onderstaande vaardigheden:

 • rustig kunnen ademhalen en ontspannen
 • zijn/haar lichaam goed blijven voelen, ook als het in contact is met anderen
 • zich beschermen tegen negatieve indrukken uit zijn/haar omgeving
 • aangeraakt worden (sommige technieken leer ik ook aan jullie als ouders, zodat je het thuis voort kunt zetten).
 • gevoelens kunnen aangeven en ermee omgaan

(Onbegrepen) lichamelijke klachten: praktische informatie over de begeleiding

Ik begeleid je kind individueel  in gemiddeld 6-8 keer een uur. Korter of langer kan natuurlijk ook, dit hangt ook af van wat jullie fijn vinden. In deze bijeenkomsten wordt er gewerkt aan wat je kind wil leren door middel van aanraking over de kleding heen (haptonomie, lichaamswerk, craniosacraal ontspanning, healing) en lichaamsgerichte oefeningen (ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen, haptonomie oefeningen, psychomotorische oefeningen, energetische oefeningen, EFT). Daarnaast maak ik vaak gebruik van gesprek(stherapie) en soms van creatieve oefeningen, afhankelijk van wat bij je kind past. Dit bepalen we in overleg.

Bij kinderen onder de 12 jaar doe je als ouder meestal mee bij de sessies. Bij kinderen boven de 12 jaar werk ik vaak met de jongere alleen. We bespreken in het intakegesprek even of dit inderdaad het beste is voor je kind. Soms is het zo dat kinderen hun ouders een spiegel voorhouden. Wat ik daarmee bedoel, is dat ouders dan vaak dezelfde klachten hebben als hun kind. Als dat het geval is, kijken we samen of ik het beste met jou als ouder of met je kind kan werken.

De vaardigheden die je kind leert, kan hij/zij  in het dagelijks leven toepassen, zodat ze steeds meer eigen worden. Voorafgaand aan de begeleiding vindt er een intakegesprek plaats met ouders.  Verder is er meestal elke 4 sessies een oudergesprek.

Soms is het zo dat kinderen hun ouders een spiegel voorhouden of dat jouw reactie als ouder een rol speelt in het instandhouden van het probleem. Als ik denk dat dat zo is, plan ik soms ook een aantal sessies met 1 van beide ouders (zonder je kind). Zodat jij en je kind zoveel mogelijk aan de therapie hebben.

De kosten worden meestal gedeeltelijk vergoed door een groot aantal zorgverzekeraars. Voor de kosten kun je kijken onder vergoedingen.

Wil je dat jouw kind kan omgaan met zijn/haar (onbegrepen) lichamelijke klachten, meld je kind dan hier aan. Ook voor vragen of een kosteloos kennismakingsgesprek kun je contact met mij opnemen.

Comments are closed.