Lichamelijke klachten

Veel kinderen hebben last van lichamelijke klachten. Soms hebben deze een lichamelijke oorzaak, maar veel vaker worden deze klachten veroorzaakt door spanning in het lijf of door het niet uiten van bepaalde gevoelens. 

De meest voorkomende lichamelijke klachten bij kinderen en jongeren zijn:

  • Vermoeidheid
  • Buikpijn
  • Hoofdpijn
  • Een vol hoofd
  • Overprikkeling/Alertheid

Maar dat hoeft niet zo te zijn! Stel je voor dat je kind leert om zich goed te ontspannen en de spanning in zijn/haar lijf vermindert/weggaat.

Wat heeft je kind nodig om dit te bereiken? Het beheersen van de onderstaande vaardigheden:

  • rustig kunnen ademhalen en ontspannen
  • zijn/haar lichaam goed blijven voelen, ook als het in contact is met anderen
  • zich beschermen tegen negatieve indrukken uit zijn/haar omgeving
  • aangeraakt worden (sommige technieken leer ik ook aan jullie als ouders, zodat je het thuis voort kunt zetten).
  • gevoelens kunnen aangeven en ermee omgaan

Lichamelijke klachten: praktische informatie over de begeleiding

Ik begeleid je kind individueel  in gemiddeld 6-8 keer een uur. In deze bijeenkomsten wordt er gewerkt aan wat je kind wil leren door middel van gesprekken, creatieve oefeningen en lichaamsgerichte oefeningen (aanraking, massage (over de kleding heen), haptonomie, craniosacraal ontspanning, energetische oefeningen, ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen en psychomotorische oefeningen), afhankelijk van wat bij je kind past.

Meestal is het zo dat per sessie het eerste half uur bestaat uit aanraken (daar ben je vaak als ouder bij) en het tweede half uur is wat actiever (lichaamsgericht, spel, creatief). Ik werk vaak eerst met aanraking, omdat aanraken ervoor zorgt dat kinderen meer bij hun gevoel komen, steviger in hun lijf komen, meer zelfvertrouwen krijgen, en daardoor ook makkelijker hun eigen oplossingen kunnen vinden. En met name aanraken vaak de lichamelijke klachten verhelpt, doordat helder wordt wat de emotionele oorzaak is van de klachten. Of je er het tweede half uur bij bent en ook meedoet, bekijken we even per keer. In het geval van jongeren, werk ik meestal het hele uur met de jongere alleen.

De kinderen/jongeren krijgen daarnaast opdrachten mee naar huis om de geleerde vaardigheden te oefenen in hun dagelijks leven. Voorafgaand aan de begeleiding vindt er een intakegesprek met ouders plaats. Meestal vindt er tijdens de begeleiding ook nog een ouderbegeleidingsgesprek plaats (ongeveer na elke 4 sessies). De kosten worden geheel of gedeeltelijk vergoed door een groot aantal zorgverzekeraars. Voor de kosten kun je kijken onder vergoedingen.

In het geval van pijn en vermoeidheid is het wel belangrijk dat een medische oorzaak eerst is uitgesloten.

Wil je dat jouw kind kan omgaan met zijn/haar lichamelijke klachten, meld je kind dan hier aan. Ook voor vragen kun je contact met mij opnemen.

Comments are closed.