Na een burnout nooit meer de oude?

Regelmatig krijg ik mensen in mijn praktijk die een burnout hebben of er eentje hebben gehad in het verleden. Soms al vele jaren geleden.

burnoutVaak geven zij aan dat ze niet het gevoel hebben dat ze ooit nog de oude zijn geworden. Ze kunnen minder druk/stress aan dan voor hun burnout, hebben nog lichamelijke klachten, zijn soms ook nog sneller angstig of slapen minder goed dan voorheen. En regelmatig hoor ik ook dat ze zich nog snel opgejaagd/alert voelen.

Vaak wordt een burnout aangepakt dmv beweging en cognitieve gedragstherapie. Dit kan allebei zeker (deels) helpen. Door middel van cognitieve gedragstherapie kun je o.a. perfectionisme aanpakken en beperkende overtuigingen. Door middel van beweging wordt er vooral meer fysieke conditie opgebouwd.

Er bestaat alleen ook nog zoiets als ons onbewuste zenuwstelsel. Onbewust betekent dat het buiten ons bewustzijn om werkt. Dit onbewuste zenuwstelsel bestaat uit een gaspedaal en een rempedaal. Deze delen van het zenuwstelsel hebben we allebei nodig. Na/tijdens een burnout is het alleen zo dat ons lijf heel veel moeite heeft om van het gaspedaal terug te schakelen naar het rempedaal. Daardoor is het gaspedaal veel vaker actief dan het rempedaal en dit geeft allerlei klachten, omdat het lichaam niet voldoende kan herstellen/uitrusten.

Door middel van aanraking en een bepaalde vorm van ademhalen, kun je het rempedaal weer leren om actiever te worden, waardoor je lichaam weer kan herstellen/uitrusten. En op die manier kun je dan echt weer de oude worden.

Nog meer weten over het gas- en rempedaal, lees dan hier verder.

Geplaatst in: burnout