Onbegrepen lichamelijke klachten? Valt er echt niets aan te doen?!

Regelmatig krijg ik mensen in mijn praktijk met onbegrepen lichamelijke klachten. Dit zijn klachten waar geen medische oorzaak voor wordt gevonden. Soms zijn het ook klachten die erger zijn dan medisch te verklaren is.

Deze klachten worden vaak ook wel psychosomatische klachten of somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) genoemd. Het woordje ‘somatisch’ betekent in feite lichamelijk/medisch. Het nadeel van de term psychosomatische klachten is dat het suggereert dat de klachten dus komen door de psyche/de geest en dus psychisch zijn. Terwijl dit natuurlijk maar de vraag is. Vandaar dat ik de term somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten in ieder geval al beter vindt klinken. Zelf noem ik het liever onbegrepen lichamelijke klachten, omdat er vaak wel een verklaring blijkt te zijn. Deze verklaring is gewoon wat minder bekend.

Wat ik vaak zie in mijn praktijk is dat cliënten, door het hele medische traject, het gevoel krijgen dat het aan hen ligt. En soms ook door het niet begrepen worden door sommige artsen en therapeuten. Ze worden dan boos op zichzelf en zorgen daardoor minder goed voor zichzelf, gaan over hun grenzen en dan worden de klachten alleen nog maar erger. Dit herken ik ook uit de tijd dat ik zelf onbegrepen lichamelijke klachten had. Vaak is begrip krijgen van iemand die naar hen luistert, in eerste instantie, het allerbelangrijkste.

Onbegrepen lichamelijke klachten, een uitleg

Zelf werk ik vanuit de volgende visie, die heel veel onbegrepen lichamelijke klachten wel degelijk verklaart:

bindweefselIn ons lichaam hebben we overal bindweefsel zitten. Dit zit om alle botten, organen, pezen, bloedvaten en zenuwen. Dit bindweefsel is overal in het lijf (van hoofd tot tenen) met elkaar verbonden. In dit bindweefsel kan een verharding ontstaan, bijvoorbeeld door een fysieke gebeurtenis (val van je fiets, gebroken pols, enz.) of emotionele gebeurtenis (een lange periode van stress, een heftige gebeurtenis of trauma). Aangezien je lijf deze plek wil ontlasten, gaan andere delen van je lijf deze verharding compenseren. Als deze compensatie lang duurt, dan ontstaan er op de plekken die compenseren ook weer verhardingen in het bindweefsel. En zo kun je steeds meer klachten in je lijf krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld na een blessure in je schouder, ook last krijgen van je onderbuik (bijvoorbeeld darmklachten) en je been. En dat is natuurlijk niet makkelijk meer te verklaren, als je het bovenstaande principe niet kent.

Daarnaast kan ons zenuwstelsel ook overalert raken (een bepaald deel ervan, dat laat ik nu even buiten beschouwing) en ook dat kan zorgen voor allerlei klachten in je hele lijf. Zeker als je hooggevoelig bent, gebeurt dit sneller, is mijn ervaring.

Onbegrepen lichamelijke klachten, er valt iets aan te doen

Misschien vraag je je af. Maar wat is daar nou aan te doen?

Het mooie is dat lichaamsgerichte therapie ervoor zorgt dat het zelfhelend vermogen van je lijf weer ‘aangezet’ wordt en dat fysieke en emotionele spanning/gebeurtenissen kunnen worden losgelaten. Door aanraking op verharde plekken en op plekken die zorgen voor rust in het zenuwstelsel, gaat het bindweefsel steeds verder uit de knoop (zelfs als je niet weet waar het precies in de knoop zit) en komt het zenuwstelsel tot rust. Zo verdwijnen dan langzamerhand (en soms ook in 1 of 2 keer) de fysieke en emotionele klachten.

Heel vaak blijkt er dus veel meer mogelijk dan artsen of andere medici (zoals fysiotherapeuten) kunnen bereiken. En ook fijn, de boosheid naar jezelf neemt af als je snapt hoe het zit en dat het dus niet jouw ‘schuld’ is.

Wil je graag hulp bij onbegrepen lichamelijke klachten? Lees dan hier verder.

En wil je alvast graag zelf aan de slag, dan kun je spanningsklachten verminderen door middel van deze oefening.