Spanningsklachten bij kinderen

Spanningsklachten bij kinderen komen heel vaak voor. Spanningsklachten die niet goed medisch te verklaren zijn worden vaak ook SOLK (somatisch onvoldoende verklaarbare klachten of somatisch onverklaarde lichamelijke klachten) of ALK (aanhoudende lichamelijke klachten) genoemd.

De meest voorkomende spanningsklachten bij kinderen zijn:

  • Buikpijn (obstipatie, diarree, ongelukjes)
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Problemen met zindelijkheid
  • Slaapproblemen
  • Hyperventilatie aanvallen of chronische hyperventilatie
  • Andere pijnklachten (bijv. knie, rug, arm) die geen medische oorzaak hebben of waarvan de medische oorzaak inmiddels is opgelost

Gelukkig valt hier vaak wat aan te doen door middel van lichaamsgerichte kindertherapie! 

behandeling spanningsklachten bij kinderen

Spanningsklachten bij kinderen: praktische informatie over de begeleiding

Bij kinderen onder de 12 jaar start ik altijd met een intakegesprek met ouders. In dit gesprek bekijk ik samen met jullie als ouders of ik het beste je kind kan begeleiden of jou/jullie als ouders. Als een kind het gedrag van een van beide ouders spiegelt (je kind is bijvoorbeeld boos/bang/verdrietig, maar jij als ouder ook), dan is het vaak effectiever om de ouder te begeleiden. Als het gedrag los lijkt te staan van het gedrag van jullie als ouders, dan begeleid ik vaak ouder en kind samen. In dit laatste geval beslaan de ouder-kind sessies gemiddeld 6-8 keer een uur. Korter of langer kan natuurlijk ook, dit hangt ook af van wat jullie fijn vinden. Als ik kind en ouder samen begeleid, is er meestal elke 4 sessies een oudergesprek. In de ouder-kind sessies wordt er gewerkt aan wat je kind en jullie als ouders willen leren door middel van:

De kosten worden meestal gedeeltelijk vergoed door een groot aantal zorgverzekeraars. Voor de kosten kun je kijken onder vergoedingen.

Wil je dat jouw kind geen last meer heeft van zijn/haar spanningsklachten, meld je kind dan hier aan. Ook voor vragen kun je contact met mij opnemen.


Meer informatie over begeleiding voor kinderen (<12 jaar) bij:
hooggevoeligheid / HSP / hoogsensitiviteit, spanningsklachten, buikpijn, hoofdpijn, vermoeidheid

Meer informatie over begeleiding voor vrouwen en meiden (>12 jaar) bij:
hooggevoeligheid / HSP / hoogsensitiviteit, spanningsklachten, burn out, pijnklachten, vermoeidheid, slaapproblemen, hyperventilatie, chronische hyperventilatie

Comments are closed.