Spanningsklachten verminderen: een handige oefening

Veel mensen hebben last van pijn of spanningsklachten in hun lijf. Het zou daarom fijn zijn als je zelf spanningsklachten kunt verminderen. Meestal leren we tijdens ons leven om ermee om te gaan ipv ze te verminderen. Vaak doen we dat door de klachten te negeren, te bestrijden (dmv oefeningen, fysiotherapie, of massage) of ertegen te vechten (voornamelijk door boos te zijn op onszelf/onze klachten).

spanningsklachten verminderen doe je zoDoor in feite de spanningsklachten weg te drukken of te negeren, blijven ze vaak juist voortbestaan. Het lijf voelt zich niet gehoord en blijft door middel van de klachten vaak roepen om aandacht. Dit kost vaak ook veel energie.

Ik vergelijk het altijd met een pingpongballetje op zee. Als de spanning het pingpongballetje is en we duwen het de hele tijd onder water, dan moeten we continu ons best doen. Als we het balletje er kunnen laten zijn, dan drijft het vanzelf een keer weg. Zo werkt het ook vaak met spanningsklachten en pijn.

De oefening: je spanningsklachten verminderen

In deze oefening leer je om de klachten er juist helemaal te laten zijn en te omarmen. Juist door de aandacht en ruimte die we er dan aan geven, worden de klachten juist minder.

Je kunt de oefening gewoon luisteren en dan wordt vanzelf duidelijk hoe. Het kan een uitdaging zijn om bij pijn of spanning te zijn, zonder er de strijd mee aan te gaan. Mocht je weerstand voelen, kijk dan of de weerstand er eerst helemaal mag zijn. Vaak komt er dan vanzelf ruimte om ook je klachten er helemaal te laten zijn. Een vergelijking: als je zorgt voor een ziek kind of huisdier, zorg je er net zolang met liefde voor als nodig is. En als diegene de volgende dag nog niet beter is, doe je dat weer. In feite mag je ook op die manier voor de plek in je lijf zorgen.

Heb je iets zeer traumatisch meegemaakt, voel dan even of het haalbaar voor je is om deze oefening te doen. Soms kan deze oefening namelijk dan leiden tot dissociatie, en dan kun je deze oefening beter doen onder begeleiding van iemand. Je kunt dan altijd contact met mij opnemen.

Vragen of ervaringen met de oefening spanningsklachten verminderen?

Heb je de oefening gedaan en heb je vragen? Laat het dan gerust weten. Ook vind ik het altijd leuk om van je te horen hoe je deze oefening ervaren hebt.

This entry was posted in Pijnklachten, Psychosomatische klachten, Vermoeidheid. Bookmark the permalink.

Comments are closed.