Lichaamsgerichte therapie, wat is dat nou eigenlijk?

Regelmatig krijg ik de vraag wat lichaamsgerichte therapie inhoudt. Vandaar deze blog.

Er zijn vele vormen van lichaamsgerichte therapie. Je kunt bijvoorbeeld denken aan haptotherapie, craniosacraaltherapie, energetische therapie, massagetherapie, ademtherapie, ontspanningstherapie, of psychomotorische therapie. Mogelijk ken je wel een van deze vormen.

Ik heb de afgelopen jaren opleidingen en cursussen gevolgd op het gebied van haptonomie, ademhaling, ontspanning, massage, craniosacraal ontspanning en energetisch lichaamswerk.

In de lichaamsgerichte therapie die ik geef, maak ik dus gebruik van al deze werkvormen. Hoe de therapie er precies uitziet, zal ik hieronder beschrijven. Ik maak een tweedeling tussen kinderen,  en jongeren en volwassenen, omdat daar verschil in zit.

Volwassenen en jongeren

Als ik met volwassenen en jongeren werk, beginnen sessies meestal eerst met een kort gesprek. Om even te horen wat de vorige sessie teweeg heeft gebracht en wat er voor jou belangrijk is om deze keer aandacht aan te besteden.

lichaamsgerichte therapieVervolgens werk ik meestal met aanraking. Hierbij raak ik iemand zachtjes aan over de kleding heen. Dit doe ik meestal in eerste instantie op specifieke punten die zorgen voor diepe ontspanning in het lijf. Deze punten zijn onder andere bij de voeten, buik/rug, borst en hoofd. Hierdoor ga je beter je eigen lijf voelen en ga je ook voelen welke plekken in jouw lijf om aandacht vragen. Dit zijn vaak plekken waar emoties of spanningen liggen opgeslagen in het bindweefsel (bindweefsel zit door je hele lijf, om je organen, botten en spieren). Meestal raak ik je vervolgens op die plekken aan en door het contact wat je dan maakt met mijn hand op die plek, ga je voelen wat er opgeslagen ligt (dat gaat vanzelf, daar hoef je geen moeite voor te doen). Dit kunnen herinneringen, overtuigingen of emoties zijn. En soms ook gewoon fysieke spanning. Door dit te gaan voelen, kun je het vervolgens ook loslaten. En zo veranderen je overtuigingen en laten emoties los.

Wat ik vaak zie, is dat cliënten beter voor zichzelf gaan zorgen, dat ze makkelijker hun grenzen gaan aangeven, dat ze meer ruimte in gaan nemen, overprikkeling verdwijnt, en dat fysieke en/of emotionele klachten sterk verminderen of verdwijnen.

Lichaamsgerichte therapie helpt ook erg goed bij onbegrepen lichamelijke klachten, burn out, stress en hooggevoeligheid.

Verder geef ik soms nog oefeningen mee om bijvoorbeeld makkelijker te ademen, meer in je kracht te komen en te blijven, of beter te kunnen ontspannen.

Kinderen

Als ik kinderen behandel, dan ben je er als ouder vaak bij.

Bij kinderen kletsen we vaak eerst even en doen we soms een spelletje rondom een bepaald thema. Je doet dan als ouder gewoon mee.

lichaamsgerichte therapie kindDaarna raak ik aan, net zoals hierboven beschreven bij volwassenen. Het aanraken duurt alleen een stuk korter dan bij volwassenen, omdat kinderen nog niet zo lang kunnen stilliggen. Daarnaast hebben kinderen meestal ook nog beter contact met hun lijf dan volwassenen en reageren ze dus ook sneller positief op de aanraking.

Door de aanraking komen kinderen dicht bij hun gevoel en daardoor vinden ze vaak zelf mooie oplossingen voor de dingen waar ze in het dagelijks leven tegenaan lopen.

Daarna of daarvoor doen we vaak nog samen oefeningen. Deze oefeningen zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat kinderen meer in hun kracht komen, positiever gaan denken of makkelijker ontspannen. Deze oefeningen doen we op een speelse manier. Dit zijn vaak oefeningen die te maken hebben met bewegen en ademhalen.

Verder leer ik jou als ouders soms nog bepaalde aanraakvormen die je thuis met je kind kunt doen, bijvoorbeeld voor het slapengaan. Zodat je ook zelf je kind kunt helpen om weer meer in zijn/haar lijf te komen.

Bij kinderen helpt lichaamsgerichte therapie vooral bij vragen rondom omgaan met overprikkeling en hooggevoeligheid, weerbaarheid/in hun kracht komen, faalangst, ontspannen, hoofdpijn, buikpijn, problemen rondom zindelijkheid, vermoeidheid, omgaan met emoties en slaapproblemen.

Nieuwsgierig geworden? Neem dan gerust contact met mij op voor een gratis kennismakingsgesprek.

This entry was posted in Algemeen, burnout, Chronische hyperventilatie, hooggevoeligheid, Hyperventilatie, Psychosomatische klachten, Slaapproblemen, Vermoeidheid and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.