Lichaamsgerichte therapie, wat is dat nou eigenlijk?

Regelmatig krijg ik de vraag wat lichaamsgerichte therapie inhoudt. Veel mensen hebben wel een idee, maar weten het niet precies. Daarom deze blog.

Welke lichaamsgerichte therapieën zijn er?

Er zijn vele vormen van lichaamsgerichte therapie. Je kunt bijvoorbeeld denken aan haptotherapie, craniosacraaltherapie, energetische therapie, massagetherapie, ademtherapie, ontspanningstherapie, of psychomotorische therapie. Mogelijk ken je wel een van deze vormen.

Ik heb de afgelopen jaren opleidingen en cursussen gevolgd op het gebied van haptonomie, ademtherapie, ontspanning, massage, craniosacraal ontspanning, lichaamsgerichte therapie en energetisch lichaamswerk.

In de lichaamsgerichte therapie die ik geef, maak ik dus gebruik van al deze werkvormen. 

Wat doe je bij lichaamsgerichte therapie?

Als ik met volwassenen en jongeren werk, beginnen sessies meestal eerst met een kort gesprek. Om even te horen wat de vorige sessie teweeg heeft gebracht en wat er voor jou belangrijk is om deze keer aandacht aan te besteden.

lichaamsgerichte therapie en lichaamsgerichte traumatherapieVervolgens werk ik meestal met aanraking (fysiek in de praktijk of meer energetisch online). Als het gaat om fysiek in de praktijk, raak ik iemand zachtjes aan over de kleding heen. Dit doe ik meestal in eerste instantie op specifieke punten die zorgen voor diepe ontspanning in het lijf. Deze punten zijn onder andere bij de voeten, buik/rug, borst en hoofd. Hierdoor ga je beter je eigen lijf voelen en ga je ook voelen welke plekken in jouw lijf om aandacht vragen. Dit zijn vaak plekken waar emoties of spanningen liggen opgeslagen in het bindweefsel (bindweefsel zit door je hele lijf, om je organen, botten en spieren). Meestal raak ik je vervolgens op die plekken aan en door het contact wat je dan maakt met mijn hand op die plek, ga je voelen wat er opgeslagen ligt (dat gaat vanzelf, daar hoef je geen moeite voor te doen). Dit kunnen herinneringen, overtuigingen of emoties zijn. En soms ook gewoon fysieke spanning. Door dit te gaan voelen, kun je het vervolgens ook loslaten. En zo veranderen je overtuigingen en laten emoties los.

In het geval van online werken, leg ik ook mijn hand(en) op plekken neer, maar doe ik dat meer energetisch. Dit heeft hetzelfde effect als de fysieke aanraking, maar heeft als voordeel dat je niet naar de praktijk hoeft te komen. 

Verder doen we samen oefeningen (zowel online als in de praktijk) om bijvoorbeeld makkelijker te ademen, meer in je kracht te komen en te blijven, om beter te kunnen ontspannen of om je zenuwstelsel tot rust te brengen.

Waarom lichaamsgerichte therapie?

Lichaamsgerichte therapie werkt bij heel veel klachten goed. Bijvoorbeeld bij

  • burn out
  • SOLK (bijvoorbeeld pijnklachten en vermoeidheid)
  • hooggevoeligheid en overprikkeling
  • andere vragen, bijvoorbeeld rondom zelfvertrouwen, goed in je vel zitten, trauma’s en angsten
  • mensen die veel in hun hoofd zitten en moeite hebben om bij hun gevoel te komen

Wat ik vaak zie, is dat cliënten beter voor zichzelf gaan zorgen, dat ze makkelijker hun grenzen gaan aangeven, dat ze meer ruimte in gaan nemen, overprikkeling verdwijnt, en dat fysieke en/of emotionele klachten sterk verminderen of verdwijnen.

Wat is lichaamsgerichte traumatherapie?

In het lichaamsgericht werken kom je vaak door de oefeningen en het aanraken ook oude trauma’s tegen. Dit kan iets kleins zijn (bijvoorbeeld iemand die een keer boos op je werd), maar ook iets groots (zoals mishandeling, verkrachting, een nare gebeurtenis in het ziekenhuis, een ongeluk). Sowieso zegt hoe groot of klein de gebeurtenis was, niets over hoe groot de impact voor je was en dus ook niet over hoe groot het trauma is. Een kleine gebeurtenis kan een grote impact hebben en een grote gebeurtenis een kleinere impact. Het gaat er dus vooral om hoe groot de impact was op jou, dat bepaalt hoe groot het trauma is. Bij lichaamsgerichte therapie maken we contact met het trauma in je lijf (stapje voor stapje), zodat het aan de oppervlakte kan komen. Zo kun je erkenning gaan voelen voor wat je hebt meegemaakt, en de bijbehorende emoties, en het vervolgens langzaamaan loslaten.

Wie geeft de lichaamsgerichte therapie en lichaamsgerichte traumatherapie?

lichaamsgerichte therapie en lichaamsgerichte traumatherapieHoi, ik ben Leonie. Ik ben opgeleid als psycholoog, en daarnaast ook als lichaamsgerichte therapeut en energetisch therapeut. Daarom werk ik veel met meiden en vrouwen die graag weer meer willen voelen en meer bij zichzelf willen komen. Ik help bij diverse vragen en ben daarnaast gespecialiseerd in SOLK (onbegrepen lichamelijke klachten), burn out, hooggevoeligheid en trauma. Tevens ben ik ervaringsdeskundige mbt hooggevoeligheid en SOLK. Meer over mij vind je hier

Wil je graag geholpen worden? Neem dan gerust contact met mij op.

This entry was posted in Algemeen, burnout, Chronische hyperventilatie, hooggevoeligheid, Hyperventilatie, Psychosomatische klachten, Slaapproblemen, Vermoeidheid and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.