Veelgestelde vragen over lichaamsgerichte therapie

Hieronder de meest gestelde vragen over online therapie en therapie in de praktijk. Heb je een andere vraag, laat het dan gerust weten.

Wat is het verschil tussen online therapie en therapie in de praktijk?

Qua resultaat zijn beide vormen van therapie even effectief. Ook wordt bij beide vormen van therapie gebruik gemaakt van dezelfde oefeningen, gespreksvormen en aanraken (zie hieronder meer uitleg). Het is wel zo dat online therapie vaak minder sessies nodig heeft, omdat mensen zich in hun eigen omgeving veiliger voelen en daardoor kan het lijf sneller ontspannen en zo nodig ook beter informatie doorgeven. Daarnaast kost online therapie je natuurlijk minder tijd, omdat je niet hoeft te reizen en hoef je ook niet in de buurt te wonen van mijn praktijk.

Hoe werkt het aanraken in de praktijk, en hoe bij online therapie?

In mijn praktijk leg ik mijn handen op de plekken die in jouw lijf aandacht vragen. Dit doe ik over de kleding heen en meestal geef jij zelf de plekken aan die aandacht vragen. Door met je aandacht naar die plekken te gaan in combinatie met mijn aanraking, komt er vaak informatie over zo’n plek omhoog. Als we die toestaan en erkenning geven, kan zo’n plek loslaten.

Online geef jij ook aan welke plekken aandacht vragen en leg ik mijn handen daar energetisch neer. Ook als je geen ervaring hiermee hebt, zal je zien dat je, met mijn uitleg, mijn handen kunt voelen en ook kunt aangeven of je de aanraking sterker of minder sterk wilt. Dit stemmen we heel precies af. Ik ben in al die jaren nog niemand tegengekomen die dit niet kon voelen, ook als mensen dachten dat ze dat niet konden, lukte het gewoon na mijn uitleg.

Hoe werken online therapie sessies?

online therapieJe krijgt van mij via de mail vantevoren een link van een beveiligd programma. Je hoeft alleen op deze link te klikken en dan kom je automatisch bij mij in de sessie uit. Of als ik nog niet online ben, dan komt er te staan, dat ik je nog ga toelaten tot de sessie. Zodra ik je dan toelaat, kom je ook bij mij in de sessie uit.

Hoe ziet een sessie eruit?

We stemmen samen in de sessie per keer af waar je het over wilt hebben, waar je mee aan de slag wilt, en welke oefeningen, aanraken of gespreksonderwerpen voor jou die keer belangrijk zijn. Bij oefeningen kun je denken aan oefeningen op het gebied van ademhaling, ontspanning of beweging. Deze oefeningen zijn vooral vaak handig om je zenuwstelsel tot rust te brengen. Daarnaast richt ik me in het gesprek vooral op wat je voelt, zodat je ook echt gaat voelen ipv dat je in je hoofd blijft zitten. En bij het aanraken werken we vooral met plekken in het lijf die aandacht vragen. Bijvoorbeeld plekken waar het pijn doet, of waar je emoties voelt. Door middel van het aanraken komen er vaak lichamelijke verschijnselen naar voren, beelden, ingevingen, of nog iets anders, die iets zeggen over de klacht of emotie die je ervaart. Door die toe te laten, kunnen plekken in je lijf ontladen en kan de klacht (vaak beetje bij beetje) weggaan. Mocht je nou geen idee hebben welke plek in je lijf tijdens de sessie de aandacht vraagt, dan is dat geen probleem. Ik kan namelijk gewoon meevoelen in jouw lijf en dan heb ik altijd wel een idee, wat ik dan bij je check. 

Ik kan niet naar mijn buik ademen, maakt dat uit?

Nee, dat is geen probleem. De ademhalings- en ontspanningsoefeningen die ik geef werken niet op je ademhaling, maar op je zenuwstelsel. Dus het is prima als je niet naar je buik ademt.

Hoeveel sessies beslaat therapie meestal?

Dit wisselt tussen ongeveer de 8 en 16 sessies. Dit hangt onder andere af van de mate waarin je je veilig voelt, de klachten die je hebt en de duur ervan, hoe snel je lichaam zich kan openen, en hoeveel je hebt meegemaakt in je leven en de mate waarin je daar nog last van hebt. Sowieso mag jij natuurlijk altijd aangeven wanneer je wilt stoppen of nog wilt doorgaan. Als mensen veel hebben meegemaakt in hun jeugd, kan het soms vaker dan 16 sessies zijn, maar dat is niet altijd het geval en het kan ook zijn dat je na 16 sessies (of minder) al heel blij bent met alle vooruitgang tot dan en het voor dan genoeg vindt. Sowieso beslaat online therapie vaak minder sessies dan therapie in de praktijk. 

Hoe vaak zijn sessies en hoe lang duren ze?

Sessies zijn gemiddeld 1x in de 2 weken. En later in het traject zit er soms wat langer tussen. Sessies duren officieel 60 minuten. Ik loop regelmatig een kwartiertje uit als we met aanraken bezig zijn, omdat ik je niet midden in iets naar huis wil laten gaan en een proces of emotie die loskomt wel even de ruimte wil geven. 

Ik weet niet of therapie of coaching beter is?

We werken hier altijd oplossingsgericht. Je hoeft dus niet bang te zijn dat we van alles gaan uitpluizen, als je daar geen behoefte aan hebt. Jij mag aangeven wat je vraag is aan mij en dan werken we op een manier die bij jou past. Voor de een betekent dat diepgaander kijken en bijvoorbeeld trauma(‘s) verwerken, voor een ander is dat meer richten op het hier en nu (dus meer coaching). Dat is aan jou.

Ik voel me niet zo snel veilig, is dat een probleem?

Nee, dat is geen probleem. We houden jouw tempo aan en aangezien ik mee kan voelen, zal ik je eerder afremmen dan stimuleren, als veiligheid voor jou een belangrijk thema is. Je hebt ook altijd zeggenschap in of je aangeraakt wilt worden, en welke oefeningen je wel of niet wilt doen. Daarnaast is het ook nog zo dat aanraking afgestemd kan worden in de mate van intensiteit en het komt ook voor dat ik boven het lijf aanraak, als aanraking nog te onveilig is. Ook kan ik, net zoals bij online therapie, natuurlijk gewoon energetisch aanraken, terwijl we op afstand op stoelen tegenover elkaar zitten. Hoe meer we namelijk de (on)veiligheid respecteren, hoe sneller jouw lijf weer kan ontspannen en dingen kan verwerken. Mijn doel is dus zeker niet om de onveiligheid op te zoeken.

Ik ben bang dat ik overweldigd raak door emoties, hoe kijk jij daar tegenaan?

Als we het tempo van het lichaam aanhouden, is mijn ervaring dat dit niet gebeurt. Mocht iets je al even overspoelen, dan grijp ik ook altijd in om je te helpen. Maar dit is zelden nodig. Verder leg ik vaak in een van de eerste sessies de werking van het zenuwstelsel uit en kijken we samen hoe jij zelf ook kunt merken dat iets teveel spanning geeft en wat je daaraan kunt doen. Dan kun je ook zelf in en buiten de sessies goed voor jezelf zorgen.

Ik heb een medische aandoening, geeft dat?

Bij de meeste medische aandoeningen, is lichaamsgerichte therapie geen probleem. Doordat er heel zacht gewerkt wordt, zullen de klachten niet verergeren. Soms even tijdelijk, omdat het lichaam aan het werk gaat met helen, maar in ieder geval nooit blijvend. Twijfel je of jouw aandoening een probleem kan zijn, vraag het dan gerust even na. Heb je een chronische medische aandoening, dan valt meestal ook nog verbetering van klachten te bereiken, doordat je leert om er anders mee om te gaan en omdat door ontspanning van het hele lijf, vaak de uiting van klachten vermindert.

Ik heb een psychische aandoening, geeft dat?

Dat hangt er een beetje vanaf. Angststoornissen, depressie, autisme, AD(H)D zijn meestal geen probleem. Heb je een persoonlijkheidsstoornis, dan is het handig om even met mij te overleggen. Had je in het verleden bijvoorbeeld een psychose, maar nu allang geen psychose meer gehad, dan kun je ook altijd even met mij overleggen.

Ik gebruik medicatie, geeft dat?

Nee, meestal niet. Het is wel handig om het bij het intakegesprek even aan te geven. En mocht je twijfelen of het een probleem is, dan mag je het ook altijd vantevoren even telefonisch navragen. 

Ik ben onder behandeling bij een andere behandelaar, valt dat te combineren?

Combinatie met andere vormen van therapie is meestal geen probleem. Sommige clienten van mij zijn bijvoorbeeld onder behandeling van de GGZ, GZ psycholoog of POH GGZ. Als je het fijn vindt, heb ik als je onder behandeling bent bij mij, ook contact met hen. Dit hoeft niet, maar kan soms fijn zijn. Daarnaast zijn sommige clienten bijvoorbeeld onder behandeling van een orthomoleculair arts/therapeut, osteopaat, energetisch therapeut, mesoloog of sensitherapeut. Ook dat is geen probleem.

Heb je nog andere vragen of wil je een afspraak maken, neem dan contact met mij op.

Comments are closed.