Ademtherapie

Iedereen haalt adem. De een wat sneller dan de ander. Daarnaast ademen kinderen vaak wat sneller dan volwassenen. Als we als volwassenen een rustige ademhaling hebben, dan halen we adem naar ons buik. Normaliter ademen we dan ongeveer 4-7x per minuut in rust. Je kunt dit uitrekenen door eens een minuut bij te houden hoeveel keer je in/uitademt. Elke inademing + uitademing is tel je als 1 ademhaling.

ademtherapieVeel mensen halen echter veel vaker per minuut adem en halen hoog adem. Met hoog ademhalen bedoel ik dat ze met name met hun borst ademhalen en niet met hun buik. Bij een buikademhaling voel je de buik naar binnen gaan als je uitademt en naar buiten gaan als je inademt (dit kun je voelen door je hand op je buik te leggen). Als je meer vanuit je borst ademhaalt, dan voel je vooral je borst op en neer gaan.

Het kan niet direct kwaad als je sneller en hoger ademhaalt, maar op den lange duur zorgt het onder andere voor vermoeidheid en meer stress in je lijf.

Sommige mensen halen chronisch te snel en te hoog adem, dit wordt ook wel chronische hyperventilatie genoemd.

Bij ademtherapie doen we samen oefeningen om je ademhaling weer tot rust te brengen. Deze oefeningen zorgen er vaak ook voor dat je op andere momenten ook beter gaat ademhalen. En dit kan ervoor dat je minder piekert, meer rust krijgt, beter kunt ontspannen en meer energie krijgt.

Als ik met kinderen werk, doen we vooral ademhalingsspelletjes. Die helpen ook om weer een rustige ademhaling te krijgen.

Geplaatst in: Algemeen