Een interview over onbegrepen lichamelijke klachten

Blog – Praktijk Puur zijn, door Localtwentyfive

lichamelijke klachtenDeze keer stappen we in de auto, via Nijnsel, naar Son en Breugel. In een mooie wijk bellen we aan bij Leonie. Zij is het gezicht achter Praktijk Puur zijn, waarin zij kinderen, jongeren en vrouwen helpt bij onbegrepen, lichamelijke klachten. En dat maakt ons wel heel nieuwsgierig, dus we beginnen snel met het stellen van onze vragen…

Waar staat lichaamsgerichte therapie voor, wat doe je dan precies? Leonie glimlacht, “dat is een veel gestelde vraag. En logisch, het is namelijk best moeilijk uit te leggen aan iemand die het nooit heeft ervaren”. Leonie behandelt mensen die onbegrepen, lichamelijke klachten ervaren. Denk daarbij aan pijnklachten, vermoeidheid, chronische hyperventilatie en slaapproblemen, waar men al jaren bij verschillende specialisten (zoals artsen en psychologen) voor loopt. Niemand kan diegene een medische oorzaak geven, en dan kan Leonie met haar behandelingen toch de klachten oplossen, of verlichten.

“Ik heb zelf jarenlang rondgelopen in ziekenhuizen na een acute blindedarmontsteking. Daaraan ben ik geopereerd, en werd daarna heel moe. Daarbij had ik zoveel pijn in mijn hele lichaam, dat ik mijn werk als psychologe ook tijdelijk stil moest leggen. Ook mijn sociale leven onderhouden, lukte me zelfs niet meer. Dat is heel heftig, vooral omdat ik daarvoor nooit ziek was”. Na 3 jaar kwam Leonie erachter, bij iemand die lichaamsgerichte therapie inzette, dat haar lichaam in een soort shock toestand verkeerde.

Die lichaamsgerichte therapie hielp bij het oplossen van haar klachten en dat triggerde Leonie om zich verder te gaan verdiepen in deze vorm van therapie. Ze werkte immers als psychologe, maar miste het daadwerkelijk kunnen ‘oplossen’ van een oorzaak bij lichamelijke klachten. Na diverse opleidingen, behandelt Leonie mensen uit het hele land. Dit doet ze altijd na een uitgebreide intake, waarna ze start met de behandeling die ongeveer een uur duurt. De behandelingen worden (deels) vergoed door de zorgverzekeraar.

Maar, wat doé je dan precies, vragen wij ons af. “Nou, ik maak contact met het lichaam via de voeten. Daarna voel ik al vrij snel waar blokkades in het bindweefsel en zenuwstelsel zitten en die behandel ik door mijn handen naar die plek toe te brengen. Tijdens deze behandeling, komen er vaak herinneringen bij mensen naar boven –denk bijvoorbeeld aan die ene val van de fiets, vijf jaar geleden– en daar kan ik dan verder vragen over stellen. Deze herinneringen kunnen soms ook emotioneel of traumatisch van aard zijn, waardoor het lichaam letterlijk op een bepaalde plek op slot is gesloten, en met deze behandeling ga je met aandacht terug en maak je weer ruimte”.

Het is lastig over te brengen op papier. Leonie werkt al ruim 7 jaar vanuit haar praktijk aan huis en weet zondermeer wat ze doet. Haar vak is eigenlijk een hele mooie gedachtegang, die haar bedrijfsnaam ook deels verklaard. Puur zijn, dat is wat zij iedereen wenst. Je mag er namelijk helemaal zijn, op ieder moment, met welke klacht je ook hebt. En daarbij mag je gehoord en behandeld worden. Kijk voor meer informatie op haar website www.praktijk-puur-zijn.nl.

This entry was posted in burnout, Chronische hyperventilatie, hooggevoeligheid, Hyperventilatie, Psychosomatische klachten, Slaapproblemen, Vermoeidheid and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.