De boterham massage voor hoogsensitieve kinderen

Veel hoogsensitieve kinderen zijn snel overprikkeld. Overprikkeling ontstaat door teveel in het hoofd aanwezig zijn en te weinig in het lijf.

Wil je je hoogsensitieve kind helpen om meer in zijn/haar lijf aanwezig te zijn? En zo te zorgen dat jouw kind de prikkels beter kan loslaten? Dan kun je samen de boterham massage doen. Als je op het plaatje van de jam klikt hieronder, kun je hem ook downloaden als pdf.

De boterham massage kun je doen voor het slapen gaan, om lekker rustig in slaap te vallen en het hoofd leeg te maken. Maar je kunt hem ook doen om even een rustmomentje te creëren na school en ervoor te zorgen dat je kind zijn/haar eigen lijf weer goed gaat voelen, en alle prikkels van de dag kwijtraakt.

Hij werkt het beste als je hem regelmatig doet.

De boterham massage voor hoogsensitieve kinderen

hoogsensitieve kinderenLaat je kind liggen op zijn/haar buik, met zijn/haar ogen dicht. Dit is het makkelijkste op bed of op een matje op de grond. Je kind mag zijn/haar ogen dichtdoen.

Wil je hem in de klas doen, dan kun je kinderen ook laten zitten en de massage alleen op elkaars rug laten uitvoeren.

Vervolgens vertel je je kind dat hij/zij een boterham is en dat je kind mag kiezen wat hij/zij op zijn/haar boterham als beleg wil. Dit mogen natuurlijk ook meerdere dingen tegelijk zijn, het hoeft niet lekker te zijn;).

En mocht je kind maar 1 ding op zijn/haar boterham willen, dan smeer je gewoon een heleboel boterhammen. En is je kind telkens weer een nieuwe boterham.

Hieronder een aantal ideeën qua hoe je het beleg kunt ‘vormgeven’:

  • Pindakaas: langzame bewegingen met een vlakke hand of eventueel de zijkant van je hand
  • Jam: wat snellere bewegingen dan bij pindakaas (want jam is meestal wat dunner), met wederom een vlakke hand of eventueel de zijkant van je hand. Verder kun je de fruitstukjes in de jam eventueel nog toevoegen door met een vinger of meerdere vingers stippen te maken
  • Hagelslag of vruchtenhagel: met al je vingers tokkel je over het lijf
  • Kaas: maak met je vlakke hand afdrukken op verschillende plekken.
  • Worst: maak rondjes met je hand of vinger
  • Boterham snijden: ‘snij’ met de zijkant van je hand zogenaamd de boterham in stukjes

Je kunt aan het lijf van je kind zien of een bepaald soort beleg ontspanning of spanning geeft. Als je ziet dat je kind spieren gaat aanspannen bij een bepaald beleg, dan geeft dat beleg dus minder ontspanning. Wil je graag dat je kind meer rust gaat ervaren, dan is het dus handig om af te sluiten met beleg dat meer ontspanning geeft. Kinderen kunnen dit vaak ook zelf goed aangeven.

Als je kind ziek is of verkouden, is het beter om deze oefening niet te doen, omdat de doorstroming in het lijf door deze oefening toeneemt en mogelijke ziekteverwekkers/afvalstoffen dat ook meer gaan circuleren en dat is juist niet handig.

Kinderen vinden het vaak overigens ook erg leuk om deze oefening bij papa en mama te doen. Dus als je zelf even behoefte hebt aan ontspanning, is dit ook een leuke;).

Nog meer leuke massagevormen vind je onderaan de pagina over hoogsensitiviteit.

This entry was posted in hooggevoeligheid and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.