Haptonomie

Haptonomie is een methode die gaat over contact. Door contact met de ander in contact komen met je gevoel. Dit gebeurt door middel van aanraken en door middel van oefeningen in de ruimte.

Door het aanraken en de oefeningen word je je bewust van wat je voelt in je lijf.

haptonomieHet kan onder andere helpen bij het vinden van balans in je leven, het aangeven van grenzen en het omgaan met/oplossen van psychosomatische klachten.

De grondlegger van de haptonomie is Frans Veldman. Hij was van oorsprong fysiotherapeut en merkte dat als hij op een bepaalde manier aanraakte, door middel van echt contact maken, klachten van mensen ook echt verdwenen en hij meer de oorzaak kon aanpakken.

Een fijne oefening

Een fijne oefening die je kan helpen is de volgende: ga, terwijl je op een stoel zit, met je billen op je handen zitten. Vervolgens voel je met je billen je handen, voel je ook je handen op de stoel en voel je dat je stoel poten heeft (dat je dus niet in de lucht zweeft;) ). Daarna trek je je handen 1 voor 1 onder je billen uit. Meestal voel je dan dat je veel meer in de stoel gezakt zit en soms is je ademhaling ook rustiger geworden en zit ie meer in je buik. Dit is dus een mooie manier om dieper te ontspannen en kan je ook helpen in lastige situaties. Je kunt in andere situaties niet altijd op je handen zitten, maar door dus bewust te voelen dat je met je billen op de stoel zit, wordt je vanzelf rustiger.

Zowel het aanraken als oefeningen zoals hierboven, gebruik ik in de:

Meer weten over haptonomie?

  • Een filmpje:
    haptonomie
  • Fijne boeken:
    -Het lichaam als verhaal, door Dieuwke Talma
    -Haptonomie, een kwestie van gevoel, door Bob Boot
Geplaatst in: Algemeen